Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

David – Ghee Easy

9 november, 2014 interview

Initiatief
Over Ebru

David Klingen (29 jaar) is van alle markten thuis. Fairtrade 2.0, heerlijke eerlijke producten, supermarktketens… In het duurzaamheidswereldje gerold, en nu helemaal op zijn plek, hoewel hij zelf niet van de term “duurzaam” houdt. David ziet graag initiatieven die op zelfstandige manier in de voedselindustrie de grote en machtige producenten laat zien dat het ook anders kan. Hoe kunnen we wezenlijk ketens veranderen?

ghee_easy[150x150]
We zitten in een koffiehuis en kijken naar de stortregen. Met een lekkere cappucino voor zich begint David: “Ik weet niet precies waarom ik zoveel met voedsel ben gaan doen. Vroeger kookte ik wel graag voor iedereen thuis, maar verder… ben ik er toch gewoon een beetje ingerold.” David vertelt over de thema’s die hij onderzocht tijdens zijn studie: wat is de rol van de overheid in regels en regulering om voedsel gezonder en meer fairtrade te krijgen? En wat is hierin de rol van het bedrijfsleven, en van de consument? “Mijn stage bij Buitenlandse Zaken liep ten einde toen er ophef ontstond om kiloknallers-vlees in de supermarkt. Met mijn opgebouwde kennis was ik erg in trek bij grote supermarktketens en ging ik daar aan de slag op de duurzaamheidsafdeling. Echt als jonkie nog voor een groot bedrijf als duurzaamheidsexpert aan de gang, dat was wel kicken!”


“We kloppen onszelf op de borst, maar nog steeds eindigt maar een fractie van de markt waarde bij de boer”

Fairtrade 2.0
David legt uit hoe zijn ideeen zich ontwikkelden. “Fairtrade bestaat inmiddels al een tijd. We geven boeren nu een dubbeltje meer voor ruwe spullen. Dit is natuurlijk al een verbetering en we kloppen onszelf op de borst, maar nog steeds eindigt maar 6-7% van de marktwaarde van een product bij de boer. Het is tijd voor een nieuwe move: voeg meer waarde toe in de zuidelijke landen door meer processing daar te laten gebeuren: geen cacao uit Ghana, maar chocoladerepen. Dat is werkelijke eerlijke handel, dat is Fairtrade 2.0.”, legt hij uit.

David vertelt dat het voor een technisch ingewikkeld product, zoals een laptop, natuurlijk heel veel machines nodig zijn. Maar er zijn zat producten waarvoor Fairtrade 2.0 kan werken. “Men zou in Maleisië niet alleen peper maar ook het molentje kunnen maken. Of, pinda’s branden en verwerken tot pindakaas in Senegal, of waarom niet thee in zakjes doen in Kenia? Kenia verkoopt nu 95% van de thee in bulk, met lage marktwaarde, maar door iets simpels als een zakje eromheen schiet de prijs omhoog! Een inpakmachine voor thee kost trouwens maar 10.000 euro.”

Impact hebben
“Ik ben met retailers hier gaan praten, Ahold bijvoorbeeld, ik dacht meteen groot. Ik vroeg hen: wat willen jullie eigenlijk? Ze stonden open over meedenken over Fairtrade 2.0, maar het regelwerk kwam op het bord van mijn partner en ik. Het lastige is dat de kwaliteit van productie in andere landen vaak heel ver staat van kwaliteit die we hier acceptabel vinden in reguliere kanalen. Supermarkten willen een garantie van kwaliteit, maar ook een gegarandeerd groot volume. Stel je voor het wordt een groot succes, maar je hebt niets meer in voorraad…”.
Zolang de financiën het toelieten ging David met veel passie hiermee aan de gang. Maar uiteindelijk deed zich een andere kans voor en begon hij bij Marqt als quality expert. “Ik ben nu nog zijdelings betrokken bij een project wat uit het Fairtrade 2.0 idee kwam: Moyee coffee, gebrande koffie uit Ethiopië. Cool dat dat nu een succes aan het worden is! M’n hart ligt nog steeds bij dit idee en ik hoop op gegeven moment hier weer mee bezig te kunnen.”

Ondernemerschap roept: Ghee Easy!
Maar een ondernemer zit nooit stil. Ooit gehoord van ghee? “Via mijn moeder, die de leer van de Ayurveda uit India volgt, leerde ik van jongs af aan ghee kennen, geklaarde boter waarin je kan bakken. Toen ik het een jaar of wat geleden gebruikte, dacht ik opeens: “Eigenlijk zou ik dat hier op de markt moeten brengen, een prachtig Indiaas product van Hollandse boter.”
Ik ben eens met melkboeren hier gaan praten en vertelde mijn verhaal aan twee vrienden van vroeger. De ene leek het leuk om even een labeltje te maken, daardoor werd het voor mij ook serieuzer. De ander is technisch heel goed. We vulden elkaar goed aan en we zijn begonnen toen ik toevallig een goedkope tweedehands ketel vond. Het liep eerst langzaam, maar we hebben doorgezet, kregen wat media aandacht en nu gaat het eigenlijk als een trein. Ga maar eens op zoek in je lokale super.”, zegt hij met een knipoog. “Ik doe dit niet om rijk te worden. Mijn droom is dat mensen zometeen die bakproducten troep van grote bedrijven met alle toevoegingen links laten liggen en in heerlijke gezonde ghee gaan koken!”

Mjam! Bekend met Ghee? Welk gerecht wordt extra lekker?

door: Thiëmo Heilbron