Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Ignacio – Zelfdesign

29 februari, 2016 interview

Initiatief

 width=

Vier jaar geleden startte Ignacio Daniëls (30 jaar) zijn winkel ZelfDesign, gespecialiseerd in meubels op maat en reparaties. In het begin was het zijn doel om alles van afvalmaterialen te maken. Ook is het een droom van hem om de kwaliteit van ambacht weer aan de man te brengen. “Mensen gaan tegenwoordig veel te snel naar woonwinkels.” Hoe vergaat het deze gedeeltelijke autodidact en dromende doener nu?

Het Fawaka Nederland opnameapparaatje voor interviews gaat af en toe aan en uit. Want, zelfs op zaterdagochtend vóór openingstijd van zijn winkel, lopen klanten steeds binnen. Vriendelijk en rustig staat hij hen te woord. Ah, gelukkig we kunnen nu in een moment van rust verder!

“Zo gaat het eigenlijk vanaf het begin al”, glimlacht Igancio. “Ik fietste een keer langs dit prachtige plekkie en dacht, hier zou ik best willen werken! Het bleek te huur en ik ging lekker aan de gang op mijn eerste dag in mijn mooie nieuwe werkplaats en begon een tafel te bouwen. Opeens hoorde ik over mijn schouder ‘Wat een mooie tafel! Wat kost hij?’ Een oudere dame had me bezig gezien en was binnen komen lopen. Ik stond bij die vraag met m’n mond vol tanden. ‘Ja… weet ik niet’, zei ik, ‘hij is nog niet af!’”
Ze kwamen uiteindelijk tot een mooie prijs. Ignacio vertelt verder, “Maar een week later stond ze er weer, en vroeg: ‘En? Heb je al wat nieuws gemaakt?’ Dit was het begin van de winkel ZelfDesign.”

IMG_0327

Een echte win-win

“Toen ik begon met meubels maken wilde ik alles met afvalmaterialen doen. Op Youtube had ik gezien wat mensen allemaal konden creëren van afval, zelfs complete auto’s en nieuwe huizen.” Ignacio besloot dat hij afval ook weer een nieuwe waarde wilde geven. Hij zou het zo schoonmaken en bewerken dat mensen het weer zouden willen gebruiken. “Eigenlijk een echte win-win situatie, want afval is er. Elke dag weer wordt het geproduceerd. En je bespaart van alles, voor jezelf tot aan de maatschappij, van kosten aan transport tot kap van bomen.”

Op Youtube zag ik wat mensen allemaal konden creëren van afval, zelfs complete auto’s en nieuwe huizen.”

Ignacio experimenteerde er op los: tegels maken van gemalen borden, plastic omsmelten tot stoelen, servies maken van oud metaal… te veel om op te noemen. “Je kan zó veel doen met afval. Dat doe ik nog steeds wel, maar omdat het zo bewerkelijk is, zoek ik nu meer de balans. Ik moet tenslotte ook uitkomen qua bedrijfsvoering. Nog steeds doe ik heel veel met gerecycled hout.”

IMG_6267 (Small)

Ode aan de vakman
“Ik zou graag zien dat meubels weer zo belangrijk worden voor mensen als vroeger. Nu gaan veel mensen voor hun spullen naar de bekende woonwinkels. Ik houd van ambacht. Mijn droom is om een ‘ambachthal’ op te zetten. Daar zijn dan werkplaatsen voor vaklieden gespecialiseerd in houtbewerking, metaal, plastic…en door hen gemaakte meubels zijn daar te koop.” Een eerste stap lijkt Ignacio vorig jaar al te hebben gezet met een aantal anderen: Stichting De Coöperatie. “Dit is een verzamelbedrijf waar we met een groep bouwers, ontwerpers, grafisch designers en nog meer anderen, samenwerken en samen aan projecten bouwen.”

Onvoorstelbare vrijheid

Ik zou graag zien dat meubels weer zo belangrijk worden voor mensen als vroeger.”Igancio blikt terug: “Onvoorstelbaar hoe het is gelopen eigenlijk. Toen ik begon waren er veel zorgen: geld en tijd vinden, een website maken en PR, boekhouding. En dan ook nog angsten in het ambachtelijke deel: kan ik wel wat ik beloofd heb? Het staal gedeelte had ik vanaf het begin al goed in de vingers – ik ben een echte metaal man – maar bijvoorbeeld hout… Ik heb veel via Youtube geleerd, met hier en daar een fout, maar ook heel snel.”

“Op gegeven moment begint het dan te lopen. Dan krijg je steeds meer vrijheid om dingen te creëren zoals je zelf wilt. Zelf ontwerpen en doen: ZelfDesign. Momenteel maak ik meubels en doe ik reparaties, maar ik maak bijvoorbeeld ook interieuren op maat voor andere ondernemers in de buurt en door heel Amsterdam. Dat geeft ook veel voldoening. Na maanden van praten, werktekeningen, en zwoegen, is een klus opeens zomaar af. Soms loop ik maanden later langs dingen die ik gemaakt hebt, die ik door de drukte bijna vergeten was. Dan zie ik ze en dan denk ik weer: ahh, ja! Dat is echt een kick.”

IMG_0318Ignacio sluit af: ‘Kijk thuis eens hoe je interieur inspirerender kan, of kom gezellig een keertje langs op de 1e Oosteparkstraat 98 in Amsterdam om inspiratie op te doen.”

Nog niet genoeg gezien van het ambachtelijke maatwerk van Ignacio? Check snel ZelfDesign

door: Thiëmo Heilbron