Anita

Initiatief
Over Anita

Trots op mijn afkomst
“Ik kom uit de binnenlanden van Suriname. Ik stam af van de Ndyukas, een van de stammen die zichzelf vroeg, in 1760, vrij heeft kunnen vechten. Daar ben ik trots op. Dit geeft mij spirit om mijn doelen te behalen. Ik ben opgebracht vol trots. Toen ik vijf was kwamen we naar Nederland. Mijn geluk was dat ik best wel jong was. Daardoor kon ik me makkelijk aanpassen. Omdat we gevlucht waren uit Suriname vanwege de binnenlandse oorlog waren we vooral veel bezig met een ritme oppakken en was er ook weinig tijd om terug te denken. Dit was het nu en daar moesten we wat moois van maken.”


Ik moest gaan ontdekken wat voor mij werkt en ben een ontdekkingsreis begonnen zonder te weten waar die zou eindigen.”
Het leven is een grote reis en grote les
“Ik ervaar mijn leven als een grote reis en een grote les. Van mijn twintigste tot mijn dertigste was ik enorm zoekende, ik had het juiste pad nog niet gevonden. Ik leefde in een soort angst, alles leek eng en gevaarlijk. Rond mijn dertigste realiseerde ik dat dat veel te vermoeiend was; ik genoot niet. Ik besloot dat het anders moest. Ik respecteer mijn moeder en hoe ver zij ons gebracht heeft, maar ik moest gaan ontdekken wat voor mij werkt en ben een ontdekkingsreis begonnen zonder te weten waar die zou eindigen. Ik ben toen gestopt met mijn studie Commerciële Economie; ik studeerde dat voor iedereen behalve voor mezelf. Ik moest dat papiertje hebben en probeerde op externe kracht mijn doel te bereiken en dat werkt niet. Door te stoppen zou ik waarschijnlijk iedereen teleurstellen behalve mezelf. Want wat bleek? Ik werd er zelf intens gelukkig van! Toen heb ik geleerd om te durven loslaten wat je geleerd hebt. Twee jaar later kwam ik mijn huidige studie tegen en ik wist het: ‘dit is het’. Bij deze studie vind ik alles interessant, het is een hele andere beleving. Ondanks dat dit voor mij een grote reis was, denk ik dat mijn omgeving het niet eens zo heel erg door had.”
We vroegen Anita wie haar voorbeeld is voor deze krachtige levenslessen. “Nelson Mandela. Op de moeilijkste momenten in zijn leven koos hij voor liefde in plaats van haat. Haat gaat je nergens brengen. Hoe hij in het leven staat is pure kracht.”

Onze tijdsgeest maakt het niet altijd makkelijk
“Door mijn multiculturele achtergrond heb ik een groot inlevingsvermogen. Ik kan heel veel verschillende mensen echt zien en begrijpen, empathie tonen. Daarentegen maakt onze tijdsgeest het moeilijk om verbinding te blijven vinden. Het lijkt soms of de rest van de wereld niet voorbereid is hierop en we zitten in een tijd van strijd. Er gaat ergens iets clashen om weer een soort van evenwicht te bereiken. Wij gaan nu steeds meer staan voor wat we willen. We accepteren minder en weten nu ook hoe we datgene moeten bereiken wat wij voor ogen hebben.”
Hierop vroegen we ons af of Anita ooit voor een moment heeft gestaan om gewoon op te geven. “Nee, dat zit niet in mij. Ik zou ook nooit willen stoppen met Black Ladies Talk of mijn studie en gewoon voor de tv hangen. De zon komt morgen wel weer op. Ik moet eruit halen wat erin zit. Ik wil bezig zijn met iets dat iets bijdraagt.”


Soms denk je ‘als ik loslaat dan val ik’, maar wat als je nou gaat vliegen?”

Binnen duurzaamheid mis ik inclusiviteit
“Waar het kan zal ik zeker bijdragen aan meer donkere vrouwen in overheid, media, zakenleven. Binnen duurzaamheid mis ik inderdaad ook enorm inclusiviteit. We zijn alleen duurzaam bezig als een goede afspiegeling van de maatschappij is vertegenwoordigd. Ik zou daar wel voor willen gaan strijden. Eigenlijk moeten we daar niet voor hoeven strijden, kijkend naar de toekomst; als we willen overleven is dit gewoon basic. De eerste stap is het adresseren van onwetendheid. Dit begint bij ons onderwijssysteem, maar ook zeker bij ons politiek systeem. Een hele grote groep mensen wil gewoon antwoord op basisvragen ‘waar gaat het heen met ons land?’, ‘wordt oma goed verzorgd in dat verzorgingstehuis?’, ‘heb ik straks nog een baan en dak boven mijn hoofd?’. De politiek mist iemand die dit soort basisprincipes begrijpt. Ik zou graag zien dat we actief investeren in het begrip krijgen van de verschillen in de maatschappij. Een politieke partij die inzet op verbinding in plaats van verdeel en heers.

Heb vertrouwen in jezelf en durf los te laten
“Ga gewoon doen! Dat wil ik meegeven aan kinderen in Nederland. Heb vertrouwen in jezelf, durf los te laten en heb hoop. Het komt goed. De grootste en gekste dingen gebeuren op het moment dat je los durft te laten. Soms denk je ‘als ik loslaat dan val ik’, maar wat als je nou gaat vliegen?”

door: Maaike Gerritsen