Anja

Initiatief
 Over Anja

anja “Ik kom uit Wit-Rusland en daar ga je zuinig om met wat je hebt. Gewoon puur omdat dingen geld kosten en in Wit-Rusland hebben ze het niet breed, mensen zijn zuinig op wat ze hebben. Toen ik acht was, kwamen we naar Nederland en hadden we opeens veel meer te besteden. Die overgang was groot. Je wil laten zien dat je het goed hebt, dit heeft ook met status te maken. En je wilt steeds meer. Dat was mijn opvoeding; als je het kan betalen dan koop je het. Ik ben helemaal niet met het duurzame gedachtengoed opgevoed. Het was juist heel veel consumeren, voedselverspilling.”

“Op een gegeven moment ga je het huis uit en leer je jezelf andere dingen aan. Je bent zelfstandig en dan ga je kritisch kijken naar je omgeving, maar ook naar wat je zelf aan het doen bent. Toen begon ik wat na te denken over waar ik nou als persoon voor sta. Dat is een stukje bewustwording, de realisatie dat je zelf veel kunt doen. Dat je zelf kunt terug kijken en nadenken.”

“Soms moet je je aanpassen, maar blijf vasthouden aan je idealen!”

“Een van mijn voorbeelden is Marjan Minnesma, van Urgenda. Zij is echt een krachtige vrouw die op grote schaal duurzame verandering weet aan te pakken. Ik vind het gaaf, jezelf zo neerzetten en voor je standpunt durven gaan. Zij gaat nog een stap verder dan ik en is echt een voorloper.”

“Toen ik ging studeren heb ik een wereldreis gemaakt rondom wijn. Hier is mijn bewustwording begonnen, want bij deze wijnprojecten komt heel veel afval vrij. Ik heb gezien hoe wij met grondstoffen omgaan, we zijn zoveel aan het consumeren en gooien zoveel weg. Ik dacht ‘Waar zijn we mee bezig?’. Je leest wel dat dit gebeurt, maar als je het met je eigen ogen ziet, dan komt het pas echt binnen.”

“Op mijn 25e ben ik mijn eerste bedrijf gestart, UrbanSeeds, gericht op de ontwikkeling van games om kinderen bewust te maken van het belang om afval te scheiden. Op een speelse manier willen we kinderen dit bijbrengen. Kinderen zijn veel meer met de natuur bezig dan volwassenen en staan hier veel meer voor open. Ik wil ze de tools geven dat ze echt iets kunnen doen, empowerment van kinderen noem ik het maar even, dat vind ik echt super.”

“Het leukste aan het hebben van een eigen bedrijf vind ik dat je een idee hebt en daar aan vast houdt. Het komt uit eigen koker. Zeker weet je natuurlijk nooit of iets een succes wordt of niet, maar diep van binnen denk je het te weten. Het geeft zoveel vrijheid, ik kan zelf mijn dag indelen en werken waar ik wil. En tegelijkertijd leer je heel veel, je loopt tegen dingen aan en wordt terecht gewezen en moet daardoor soms aanpassingen maken. Dit is nodig, anders red je het niet. Maar wel vasthouden aan je idealen!

door: Iris Drenth