Anoesjka

Initiatief

Over Anoesjka

Streven naar het beste
“Ik ben geboren in Vlissingen uit Hindoestaanse ouders, mijn ouders zijn geboren in Suriname en mijn voorouders zijn 143 jaar geleden met de boot naar Suriname gegaan. Zij hebben me met de paplepel ingegeven dat opleiding heel belangrijk is en dat streven naar het beste, het hebben van ambitie heel belangrijk is.”

De drang om het tegendeel te bewijzen
“Op de basisschool had ik een lage CITO toets score. Men vroeg mij ‘Wat wil je later worden?’ Ik zei ‘Ik wil studeren aan de Erasmus Universiteit en ik word arts’. De leraren raadden me aan naar het VMBO te gaan. Dat kon ik niet geloven. Dus besloot ik dat ik ‘gewoon’ het VWO en daarna universiteit zou gaan doen. Ik heb heel veel moeite gedaan om toch af te dwingen om naar een HAVO/VWO brugklas te mogen. Doordat mensen tegen mij zeiden dat ik het niet kon, kreeg ik de drang om het tegendeel te bewijzen. Helaas bleek ik niet zo goed in wiskunde en natuurkunde, dus arts zou ik niet worden en ik moest op zoek naar iets anders.”

Dingen veranderen
“In het laatste jaar van het VWO was er een simulatie van het Europees jeugdparlement. Ze leerden je hoe je in een debatvorm je land vertegenwoordigde. Het onderwerp van het debat was integratie. De discussie ging heel erg over ‘jullie’ en ‘wij’, en ik begon me af te vragen waar dat vandaan komt. Ik merkte toen dat politiek mij goed ligt. Dus ben ik Bestuurskunde gaan studeren in Rotterdam. Ik heb een grote liefde voor het maken van beleid, maatschappelijke uitdagingen aanpakken en oplossen.”


Ik wil mijn dochters laten zien dat alles mogelijk is als je maar keihard je best doet.”

Je moeten verantwoorden
“Mijn achtergrond heeft me geholpen om een groot aanpassingsvermogen te ontwikkelen en flexibel te zijn. Je brengt al allerlei verschillende soorten eten mee, maar ook taal en cultuur. Ik heb vanuit huis meegekregen dat iedereen verschillend is en dat is gewoon normaal, prima. Die verschillen moet je omarmen want dat maakt jou wie je bent, iedereen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Ik heb me daardoor nooit gehouden aan verwachtingen. Wat ik wel merk is dat er anders naar je gekeken wordt omdat je vrouw bent. En dat heeft niet zo zeer te maken met de Hindoestaanse of Surinaamse cultuur. Hier in Nederland is het ook niet zo lang geleden dat vrouwen geen stemrecht hadden en moesten stoppen met werken zodra ze getrouwd waren. Ik ben vrouw, ik ben moeder, ik ben ondernemer, ik werk en ik zet mijn kinderen op de creche. Ik moet continu verantwoorden waarom ik dingen doe. Dat vind ik raar. Ik heb drie dochters; alles wat ik doe is om hen te laten zien dat het niet uitmaakt wat je wilt worden in het leven, alles is mogelijk als je maar keihard je best doet.”

“Dat is wat ik hen wil meegeven. Ik wil dat ze blijven dromen. Ik kom veel te vaak mensen tegen die geen ambitie hebben. Dan kijken ze me raar aan als ik vraag wat ze later willen worden en zeggen ze ‘wat ik nu heb is toch prima?’. Het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen als mens.”


In Nederland zijn er nog steeds veel te weinig vrouwen aan de top en actief in besturen en raden.”

Rolmodellen waarin je je herkent
“Toen ik met Maid at Home werd genomineerd voor de Etnische Zakenvrouwen Nederland (EZVN) aanmoedigingsprijs vroegen heel veel mensen mij ‘waarom etnische zakenvrouw?’. In een perfecte wereld heb je dat niet nodig, maar de wereld is niet perfect. Door het winnen van de EZVN prijs ben ik gevraagd om lid te worden van de Raad van Commissarisen van Patijnenburg, een organisatie in de Gemeente Westland die mensen, met een afstand tot de arbeidsmarkt, begeleidt naar werk. Naast reintegratie-trajecten bieden ze ook beschutte werkplekken aan. In Nederland zijn er nog steeds veel te weinig vrouwen aan de top en actief in besturen en raden. Daarnaast is er ook nog heel weinig kleur in de top. Ik ben echt dankbaar voor deze kans en blij dat het mij ook gegund is.”

“Het is belangrijk om rolmodellen te hebben, ook voor mij. Als je iemand ziet die op jou lijkt, niet alleen qua uiterlijk; vrouw of moeder, dan triggert dat om dat ook te kunnen of willen bereiken. Toen ik bij Berenschot werkte, werden we benaderd door de Weekendschool; kinderen uit ‘achterstandswijken’ krijgen bij hen les van ondernemers, advocaten, artsen om hun perspectief te verbreden. En hoe leuk is het dan als je iemand ziet die op jou lijkt? Dan denk je ‘hé dat is gaaf, dat kan ik ook worden!’.”

door: Maaike Gerritsen