David

Initiatief

Over Ebru

david[300x225]

(Niet) tot het gaatje / duurzaamheid is een mindset
“Eigenlijk is onze generatie er eentje van verwende lui: we zijn niet opgegroeid in een tijd van activisme. We willen best iets goeds doen voor de wereld, maar niet tot het gaatje gaan. We zijn ook gewoon praktisch, toch ook dat paar mooie schoenen of die coole trui extra. We geven graag een kritische noot hier en daar, maar ergens zijn we ook heel hypocriet.”
“Wat lullen we over ‘duurzaam’? Als ik het weer op voedsel betrek: wel dichte koelingen in de supermarkt, maar met kilo knallers erachter! Of, hoeveel heeft iemand te besteden voor goed eten? In Nederland besteden we 10-11.5% aan eten, in ontwikkelingslanden is dat 70-80%. Echt niet dat het overige naar schoolboeken en huur gaat. Duurzaam handelen is een mindset!”

“Dat soort angst kennen we niet goed in Nederland: dat je broer brood gaat halen en niet meer terug komt”

De wereld gaat niet kapot
“Ik ben verder niet pessimistisch hoor, dat de wereld naar de knoppen gaat. Ik ben heel positief! Dat heb ik misschien van mijn moeder. Maar ik heb makkelijk praten. Ik heb veel gereisd in ellendige oorlogsgebieden. Daar heb ik veel van geleerd. Constante angst voelen, is gewoon… killing. Je bent bang dat je broer die brood gaat halen niet terugkomt, dat is echt fucked up. Dat angst-deel kennen we niet goed in Nederland. Maar ook daar is het soms ook gewoon lachen, er zijn altijd twee kanten. Ik sta er toch uiteindelijk ontspannen in. Als alles mis gaat: mijn huis fikt af, ik verlies mijn baan, ik word beroofd… dan klop ik aan bij m’n vrienden of ouders, ze staan voor me klaar en dan krijg ik een kop thee. Hoewel, als je hier altijd moet knokken voor euro’s of heel eenzaam bent ofzo dan kan je nooit zo ontspannen erin staan”.

Met iedereen (valt te) praten
“Wat ik ook tijdens mijn reizen heb geleerd is dat met iedereen valt te praten. Sterker nog: je moet met iedereen praten anders kom je nergens. Stap 1 is praten: ga zitten en drink een kop thee met elkaar! Niet iets opkroppen, maar gewoon praten over dingen wat je bezig houdt, speak out to me! Praat met mensen die je in eerste instantie ver van je af vindt staan of raar vindt, daar leer je allebei van. Ik maak één keer per maand een praatje met een oud vrouwtje, of zwerver, of bontkraag of whatever. Maar je mag natuurlijk wel kritisch zijn. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar je niet zo maar fietsen om mag gooien, dus als iemand dat doet dan spreek ik diegene er wel op aan… Iedereen kan ervan leren en met beter begrip voor elkaar komt elkaar respecteren vanzelf”.

“Het leven is één groot vooroordeel: iedereen die je om je heen ziet, plak je wat op”

Grote conclusies
“Respect hebben kan natuurlijk lastig zijn. Het leven is één groot vooroordeel: iedereen die je om je heen ziet, plak je wat op. Een bontkraag? O. Een hoofddoek? O. Uit Almere? O. Grote conclusies, maar het verhaal erachter ken je niet. Ik persoonlijk heb er niet zoveel last van. Vindt iemand mij een hipster, of Amsterdammer met grote bek? I don’t give a shit. Ik ben ook recht voor z’n raap. Maar in veel gevallen is dat anders. Af en toe komt het dichtbij voor me… Laatst was ik op Amstel Station met een vriend van me. Daar werd omgeroepen dat er zakkenrollers waren. Sommige mensen pakten hun tas extra stevig vast als ze langs hem liepen, maar bij mij niet. Ik zie wat dat met hem doet. Daar word ik dan echt door geraakt”.

Trots
“Iedereen heeft brains en skills. Veel kan met een beetje hard werk. Hoe zet je dat in? Veel mensen willen met hun hoofd op tv, ze willen BN-er worden. Een verlammend effect heeft dat, erg jammer. Je kunt ook astronaut worden, of professor, of gewoon leven zoals je belangrijk vindt. Ik heb het beeld dat ik soberder moet zijn, maar ja met een vlotte baan en allerlei projecten is dat lastig… heel erg stads is dat, denk ik. Ik merk dat ik opkijk tegen mijn zusje. Zij practiced wel wat ze preached. Ze heeft eenzelfde duurzame visie als ik. Maar zij is boer geworden en leeft van weinig geld. Ze heeft weinig spullen. Ze leeft het sobere leven met big smile, dat vind ik heel mooi. M’n zus op het platteland lukt het om een meer oprecht leven te leiden”

door: Thiëmo Heilbron