Enny en Ilse

Initiatief

Over Enny en Ilse

ilse-enny-ogjg

“We hebben elkaar 9 jaar geleden ontmoet bij een vrijwilligersproject in Thailand”, vertelt Ilse. “Daarna gingen we samen verder reizen.” Enny: “De vriendschap werd hechter toen we na het reizen beiden aan de UvA gingen studeren, ik pedagogiek en Ilse psychologie, en ik ook naar Amsterdam verhuisde”.

Ilse: “Enny werkte bij verzorgingshuis Vondelstede, aan het Vondelpark in Amsterdam en vond dat het ook echt iets voor mij zou zijn. Dus ik ging aan de slag als vrijwilliger. Vanaf dat moment zagen we elkaar dagelijks.” Enny: “Na het afronden onze studies, bleven we werken in het verzorgingshuis en al wandelend door het park ontstond het idee voor Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan”. “En nu zien we elkaar altijd. Het lijkt wel een soort huwelijk”, vertelt Ilse lachend. “En ons kind heet OGJG.” Enny: “Ja, dat kind zijn we samen aan het opvoeden. Je hebt er slapeloze nachten van, maar ook heel veel plezier!”

” Ik raad ook iedereen aan om zo’n project samen met iemand te doen.”

“We zijn nog lang niet klaar. Elke keer komen we weer op nieuwe ideeën, er is nog zoveel mogelijk” geeft Ilse aan. “Ja,” zegt Enny “bijvoorbeeld een silent disco voor ouderen, dat lijkt me wel wat. En wie weet worden we wel benaderd door de Chinese ouderenraad en de Marokkaanse ouderenraad, er zijn nog zoveel kanten die we op kunnen.” “Een andere groep waar we ons op richten zijn jonge mensen met dementie. Voor deze groep is bijna geen aanbod”, zegt Ilse. “Ze gaan naar een buurtcentrum, maar het aanbod sluit vaak niet aan omdat ze gericht zijn op ouderen, terwijl dit mensen zijn die jong zijn en midden in de maatschappij staan.”

“Veel studenten wonen in de steden waar ze studeren, maar er zijn natuurlijk ook veel ouderen buiten deze steden. Samen met de RegioBank zijn we bezig het project uit te breiden naar gebieden buiten de studentensteden. In de grote steden is er relatief veel aanbod aan activiteiten”, zegt Ilse. “En er is sowieso meer te doen, denk aan musea. Daarnaast zijn de ouderen mobieler door openbaar vervoer. In de regio zijn ouderen nog beperkter in het aanbod. Eén van de doelstellingen van de RegioBank is om de regio uit te breiden en toegang te geven tot projecten zoals die van onze stichting.” Enny: “We zijn blij met deze nieuwe partner. Het voelt erg goed. We schrijven tegenwoordig ook een blog voor ze, zo bereiken we steeds meer mensen.”

Enny: “Ondertussen zijn we een jaar verder en hebben 300 ouderen een college gevolgd.” “Omdat wij zo achter dit project staan hebben we zoveel kunnen bereiken in een jaar”, vertelt Ilse. “Naast Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan is Enny werkzaam als vrijwilligerscoördinator bij Amsta in de ouderenzorg en werkt ik aan de VU als psycholoog trainer. Zo staan we dus in nauw contact met beide doelgroepen.” “Het komt allemaal samen, alsof het niet anders had gekund,” vertelt Enny. “Je kan zoiets niet met iedereen doen, ik denk wel eens ‘wat hebben we in het afgelopen jaar allemaal gedaan?’ en dan ben ik zo blij dat we het samen beleefd hebben. Ik raad ook iedereen aan om zo’n project samen met iemand te doen.”

“Het is zo’n mooi project, met zoveel positieve reacties”, geeft Ilse aan. “Beide doelgroepen hebben ons geraakt, zowel de ouderen als de jongeren. Het is mooi om iets voor ze terug te doen.”

door: Iris Drenth