George

Initiatief
 Over George

George Arakel 150-150“In 1997 ben ik naar Nederland gekomen met mijn moeder en mijn zus, als vluchteling. Ik ben van Armeense komaf. Mijn vader is overleden voor we naar Nederland kwamen. We hebben 3 jaar in verschillende asielzoekerscentra gezeten. Toen begon ons leven als Nederlandse burgers.”

“Toen we in Vlagwedde in het asielzoekerscentrum zaten, wilde mijn moeder dat wij naar de Christelijke school in het dorp gingen. Het dorp heeft toen een enquête gehouden of er asielzoekers bij hun kinderen op de school mochten. De uitslag was positief, maar het feit dat daar een enquête voor gehouden moet worden, geeft je wel een gevoel van minderwaardigheid.”

“Nadat we onze verblijfsvergunning kregen verhuisden we naar Stadskanaal, daar kreeg ik nog meer te maken met racisme: neonazi’s die mij op het schoolplein stonden op te wachten om me in elkaar te slaan. Mannen van 30; ik was 13. De docenten zagen het van achter het raam gebeuren en deden niks. Die gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat ik de straat ben opgegaan. Met een groep allochtone jongens vechten tegen de gabbers en de neonazi’s. Uiteindelijk kwam ik in aanraking met justitie en op mijn 18e zou ik een jaar de gevangenis gaan. Gelukkig werd dat omgezet naar een voorwaardelijke straf. Dat was het moment dat ik dacht, nu moet ik iets anders gaan doen met mijn leven. Ik ben nog een avond goed gaan stappen in Groningen en nam daarmee afscheid van het straatleven.”

“Ik heb meerdere MBO en HBO studies geprobeerd, maar niks afgemaakt. Ik ben een eigen telecom bedrijf begonnen, wat ik uiteindelijk heb verkocht. Ik heb van alles geprobeerd, van horeca en kledingwinkels tot schoonmaker. De afgelopen drie jaar heb ik voor een aantal grote bedrijven gewerkt. Nu houd ik mij bezig met Voorbeeld Allochtoon, het schrijven van boeken en het geven van lezingen.”

“Denk elke dag na over hoe je kan groeien en werk er elke dag aan. De aanhouder wint!”

“Ik heb vorig jaar een boek uitgebracht, een succesboek, over het behalen van persoonlijk succes in de breedste zin van het woord – vanuit een allochtoon perspectief. Het is eigenlijk het eerste succes/leiderschapsboek dat zich ook richt op identiteit, het allochtoon zijn, discriminatie en racisme, maar ook perspectieven vanuit allochtonen over Nederland en onze eigen culturele achtergrond worden besproken, waar de matches en de valkuilen liggen. Over mijn eigen ervaringen: ik ben allochtoon. Voor ik hierheen kwam had ik een bepaald beeld van Nederland. Ik ben niet afgestudeerd en heb een crimineel verleden, maar ik heb wel voor grote bedrijven zoals Google, PricewaterhouseCoopers en IBM gewerkt.”

“Ik was laatst op een conferentie van de Rabobank, de hele zaal was wit, alle sprekers waren wit. Ik stelde publiekelijk de vraag waarom hun diversiteitsplan alleen ging over leeftijd, geslacht en woonplaats en hoe het staat met het etnische diversiteitsplan. Ze gaven aan dat ze dit niet belangrijk genoeg vonden. In de pauze werd ik door sommige mensen persoonlijk aangevallen voor het stellen van die vraag. Heel agressief en denigrerend. Ik was weggegaan omdat ik mij niet meer veilig voelde. Ik heb er nog niks mee gedaan, ook omdat ik nog in gesprek ben met iemand van de Rabobank, maar ik denk er wel over om er iets over te schrijven.”

“Wat ik jongeren zou willen meegeven is: zorg dat de mening van anderen niet jouw werkelijkheid wordt, maar zorg dat jouw werkelijkheid de mening van anderen wordt. Blijf je ontwikkelen, blijf vernieuwen. Denk elke dag na over hoe je kan groeien en werk er elke dag aan. De aanhouder wint!”

Meer informatie over George vindt je op www.georgearakel.nl