Over Hasmik

Initiatief

IMG_1038

“Mijn affiniteit met mode begon al heel jong. Toen ik zes was breidde ik mijn eerste vest. Ik had mijn moeder aan het werk gezien en wilde ook. Ze gaf me haar beste wol en leerde me hoe het werkte. Ik had als kind al de wil om altijd maar door te leren en vroeg mijn tante me te leren naaien. Ik begon ook kleding voor vrienden te maken.”

“We zijn gevlucht toen ik dertien jaar was. Dat gooide mijn wereld natuurlijk ondersteboven, het constante reizen, weinig vastigheid. Op mijn 14e kwamen we aan in Nederland. Ik heb hier in verschillende kampen gezeten. Het was een moeilijke tijd.”

Skills
“Het gaat om skills, niet om waar je vandaan komt.”“Ik verwerkte dit door me te focussen op school. Ik leerde in vier maanden Nederlands en mocht naar het vbo. Een half jaar later stroomde ik door naar de mavo. Het jaar erna ging ik naar de havo en halverwege dat jaar naar het vwo. Wat me ook heeft geholpen is vechtsport, wat ik in Nederland weer oppakte. Ik had de zwarte band karate. Daar ging het echt om de skills, niet om waar je vandaan komt.”

“Ik wilde na het vwo doorstuderen, maar dat kon niet omdat ik geen papieren had. Als vluchteling word je erg beperkt. Ik besloot me te focussen op hoe ik me kon ontwikkelen binnen mijn mogelijkheden. Wat had ik wel? Tijd! Ik wilde me verder ontwikkelen en ben toen een online cursus ontwerpen en naaien gaan doen.”

Taal en cultuur
“Op mijn 21e kregen wij een verblijfsvergunning. Mensen vragen me wel eens hoe ik me voel, Armeens, Russisch, Nederlands… Ik weet het niet, ik ben een mengelmoes. Als vluchteling heb ik twintig culturele achtergronden meegemaakt door de mensen die ik onderweg ontmoette. Ik sprak op een gegeven moment zeventien talen! Nu nog maar vijf, haha. Ik kwam met mensen uit allerlei culturen in aanraking. Bijzonder aan de Armeense cultuur vind ik het respect voor ouderen, en voor mensen überhaupt. Van Zigeuners heb ik geleerd om met de dag te leven en je vrij te voelen. Ik heb geleerd altijd naar de persoon te kijken, niet naar de achtergrond: Vertel me over jezelf en hoe je tegen het leven aankijkt.”

“Het gaat mij echt om mensen. Dat komt ook terug in mijn werk in de mode. Al die uitbuiting en moderne slavernij… Ik zag mijn moeder tot laat in de nacht werken toen ik klein was. En ik besef me dat vrouwen in Bangladesh, India en overal, vrouwen zijn zoals mijn moeder. Ik wil met alle passie en liefde die ik heb voor het modevak, niet bijdragen aan uitbuiting.”

Koppig
“Niemand wordt wakker met de gedachte: ‘Ha, ik ga vandaag mensen uitbuiten en milieu vervuilen!’.”“Aan de andere kant wordt natuurlijk niemand wakker met de gedachte ‘Ha, ik ga vandaag mensen uitbuiten en milieu vervuilen!’. Maar het gebeurt toch omdat er verschillende zaken misgaan. Het is een grote uitdaging om de mode-industrie te veranderen. In het begin verzon ik allemaal redenen waarom het me niet zou lukken: te jong, buitenlander, vrouw, enzovoort. Maar op een gegeven moment besefte ik me: Ik ben de enige die de obsessie heeft om dit op deze manier voor elkaar te krijgen! En de koppigheid komt daar nog bij, haha. Ook helpt het dat ik open ben als persoon, ik heb geen vooroordelen en wil mijn oplossing delen met alle modemerken die vooruitgang willen.”

“Dat wil ik graag de kinderen in Nederland meegeven. Stel je open voor alles: Wat gebeurt er in de wereld om je heen? Wat is leuk en wat niet? Wat wil jij doen? Je hoeft niet alleen te luisteren naar je omgeving, maar kijk naar wat jij voelt van binnen. Ga op zoek naar wie jij bent en waar je voor wilt staan.

door: Thiëmo Heilbron