Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Anita – winnaar ECHO Award 2016 HBO

6 februari, 2017 interview

Initiatief
Over Anita

Verbondenheid opzoeken, dat is wat Anita Abaisa (35 jaar) drijft, inspireert en haar eigen pad doet kiezen. “Ik vind mezelf geslaagd als ik de verbondenheid voorop kan houden; als mensen oprecht kunnen genieten van hetgeen dat ik neerzet.” Deze deeltijdstudente Toegepaste Psychologie heeft naast haar studie en werk eind 2015 Black Ladies Talk opgericht. Een platform om donkere vrouwen met elkaar te verbinden dat ondertussen meer dan 14000 leden heeft. Dat dit platform belangrijk is wel duidelijk; Anita won in 2016 de Brasa-dey Young Talent award, werd door Folia uitgeroepen tot vrouw van het jaar én ze won de ECHO award HBO.

We ontmoeten Anita op een vrijdagmiddag in Rotterdam, waar ze werkt. Als we gezellig aan tafel zitten vragen we Anita, wat is Black Ladies Talk?

Wie is de donkere vrouw? Wat doet ze en wat houdt haar bezig?
Dat waren de vragen die Anita had toen ze in september 2015 de Facebookgroep Black Ladies Talk oprichtte. “Tegen het einde van 2015 hadden we 1000 leden, ondertussen meer dan 14000 en we groeien nog elke dag. De meeste vrouwen wonen in Nederland, maar we hebben wereldwijd Nederlands en Engels sprekende leden. Dat brengt diversiteit met zich mee.”
 width=Nu, bijna anderhalf jaar later, is Black Ladies Talk veel meer dan alleen de Facebookgroep. Zo zetten ze vorig jaar de Black Sisterhood Unity March op en organiseren ze meerdere evenementen. “Het eerste evenement was een Talk and Tea, gewoon om elkaar te leren kennen. Er ontstonden meteen heel diepzinnige gesprekken. Het voelde alsof je in een warm bad kwam terwijl niemand elkaar kende. Zo ontmoette ik zelf mensen die net als ik oorlog hadden meegemaakt. Ik praat er meestal niet over omdat niemand erover mee kan praten of zich kan inleven. Maar om met mensen te praten met een zelfde achtergrond, is heel fijn.”

Men vraagt zich nog te weinig af ‘van waaruit kijk ik naar jou?’.”

We praten over het leven
“Onderwerpen die voorbij komen op ons platform zijn heel divers; wie ben je zelf nou eigenlijk, waar kom je vandaan? We praten over onze opvoeding en de band met onze ouders. Er komen luchtige onderwerpen voorbij maar ook bijvoorbeeld over een man die een rechtszaak had gewonnen in Suriname met betrekking tot het homohuwelijk. Soms wordt er gevraagd ‘Dit heb ik meegemaakt, hoe ga ik daarmee om?’ Praten over geloof vind ik heel fascinerend; het kan verbinden maar ook mensen uit elkaar drijven. Mijn uitdaging is dan om te zorgen dat we allemaal met elkaar door een deur kunnen.”

Herkenning en erkenning
“Ik wist niet dat het zo urgent was en dat er zoveel behoefte zou zijn aan dit platform. Met alles wat er nu om ons heen gebeurt is het misschien logisch dat de vrouwen hiernaar zoeken. Het is een leegte die opgevuld wordt. De vrouwen zoeken erkenning en herkenning in de groep. Het gevoel van ‘ik weet precies wat je bedoelt’.” Een voorbeeld van hoe het platform voor erkenning zorgt is de Black Sisterhood Unity March die ze het weekend voor International Women’s Day lopen in Rotterdam. “De positie van de donkere vrouw is echt een ding. Het raakt me soms heel erg. Het wordt mondjesmaat beter maar ik ben er nog niet tevreden over. Er mist nog steeds bewustwording over basic dingen; ‘waarom raak je zonder toestemming mijn haar aan?’, ‘Waarom mag dat wel bij een donkere vrouw en niet bij een witte vrouw?’ Men vraagt zich nog te weinig af ‘van waaruit kijk ik naar jou?’. Mede hierom is de march alleen voor donkere vrouwen. Die march is meer dan geoorloofd, wetende wat de struggle van de donkere vrouw is. We willen ons niet afscheiden, maar we willen haar vieren. Zij mag ook een festiviteit hebben. Wij kiezen één middag om te zijn wie wij zijn en dat vol trots te presenteren. Daarmee doen we niemand wat aan, we zijn daar om te zijn. Het is zo geoorloofd. We worden te weinig gevierd. Het beeld dat je ziet van ons, bijvoorbeeld op tv, is vaak armoedig, sletterig en als wij als donkere vrouwen om ons heen kijken zien we dat helemáál niet. We zijn net zo normaal als de rest van de wereld. Mijn droom is dat we de march jaarlijks laten terugkeren en dat het steeds groter wordt.”

Bij Oprah vertellen over verbondenheid
Over dromen gesproken, Anita vertelt over haar grote droom voor Black Ladies Talk. “Dit jaar zoeken we voor Black Ladies Talk de co-creatie op. Mijn visie is dat we succesvoller zijn als we de krachten bundelen en de koppen bij elkaar steken om meer mensen te bereiken. En daarna? Mijn droom is om ooit bij Oprah te zitten en te vertellen over ons initiatief en hoe het gestart is. Vertellen over hoe wij de verbinding zoeken. Hoe wij ondersteunen bij het werken aan jezelf, zorgen dat je het beste uit je leven haalt. Donkere vrouwen hebben heel veel zware struggles. Hoe balanceer je dat? De maatschappij heeft een bepaald beeld van deze vrouwen, aan de andere kant hoge verwachtingen. Hoe hou je je daarin staande zonder ontmoedigd te raken en toch bij jezelf te blijven?. Ik hoop dat ik mensen inspireer om dingen te gaan doen; soms komen ze met ideeën en dan leg ik het bij ze terug ‘ga het zelf uitvoeren’.”


Juist omdat we in Nederland een kenniseconomie hebben en willen aanmoedigen dat men hun leven lang blijft leren, is het belangrijk om deeltijdstudenten te vertegen-woordigen.”

Vertegenwoordiging van deeltijdstudenten
Anita won de ECHO award voor haar bijdrage aan de maatschappij met Black Ladies Talk, maar ze vertegenwoordigt hiermee nog een belangrijke en vaak ongehoorde groep; de deeltijdstudent. “Belinda Doolman mijn docente heeft mij aangemoedigd om me op te geven voor de ECHO award. Ze kende mijn initiatief, wist dat ik dit naast mijn studie en werk doe en ze vond dat, vanwege die combinatie, het een podium verdient. Er heeft nog nooit een deeltijdstudent meegedaan. Juist omdat we in Nederland een kenniseconomie hebben en willen aanmoedigen dat men hun leven lang blijft leren, is het belangrijk om deeltijdstudenten te vertegenwoordigen. Zo kon ik laten zien dat alles wat je doet gaat om balanceren. Keuzes maken; achten negens en tienen gaan ten koste van iets anders als je deeltijdstudent bent. Ik vind dat een mooie ontdekkingsreis om samen met de andere studenten te maken; hoe balanceer je de drive naar perfectionisme terwijl je je leven op orde probeert te houden? Ja, ik ben ambitieus maar het moet wel goed blijven voelen in mijn eigen core, uit een lege kan kun je niet schenken.”

Meer weten over Black Ladies Talk? Check de website.

door: Maaike Gerritsen