Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Bregje Mols – Focus Foodbar

17 oktober, 2019 interview

Het is maandag en ik ben op weg naar de nieuwste hotspot in Tilburg om te spreken met Bregje Mols (28). Iets meer dan een maand geleden opende Bregje haar restaurant Focus Foodbar. Eindelijk, het eerste vegan restaurant in Tilburg! En dat is maar goed ook, want het eerste dat ze me verteld is dat mensen erg enthousiast zijn over haar vegan restaurant. De Focus Foodbar is zelfs al genomineerd voor de vegan award: beste vegan eetgelegenheid!

De weg ernaartoe

Tijdens een opleiding Theologie & Levensbeschouwing reflecteerde Bregje veel over de omgang met dieren, klimaat en milieu. Zo realiseerde ze zich hoe belangrijk veganisme voor haar was als levensstijl. Daar wilde ze dan ook iets mee doen op een positieve manier! Naast de studie had ze inmiddels ook al veel ervaring opgedaan in de horeca. Van de afwas, tot de bediening en ten slotte als leidinggevende. Twee jaar geleden ontstond het idee om zelf een plantbased restaurant te openen.

Ze zag dat je op steeds meer plekken wel iets kunt bestellen dat plantbased is. Maar een plek in Tilburg met een volledig vegan menukaart was er nog niet. Als je uit eten gaat, maar niet kan kiezen voor iets dat je heel erg lekker vindt, is dat zonde. “Als je ergens tegenaan loopt en je kan er zelf iets aan veranderen. Waarom zou je het dan niet doen?”  Zo besloot Bregje zelf een plantbased restaurant te openen.

 class=

Je bent samen aan het bouwen

Als duurzaam ondernemer is je idee vaak anders en nieuw. Je ziet wat er nog mist en wat er nodig is in de wereld. Vrienden, familie en anderen in je directe omgeving begrijpen die nieuwe ideeën daarom misschien niet helemaal. Maar in het grotere plaatje zijn er altijd mensen met dezelfde idealen. Als ik met Bregje spreek over de enige vegan zijn in je omgeving en anders zijn, vertelt ze enthousiast over wat er gebeurde toen ze haar businessplan deelde door middel van een crowdfunding. “De crowdfunding was ook een manier om te kijken of er animo voor was. Dan zie je dat mensen er echt op zitten te wachten en zelfs bereid zijn om er geld in te investeren. Mensen die ik niet kende, die dezelfde visie hebben en hier met dezelfde passie in staan.” Tijdens de crowdfunding ontmoette ze ook mensen uit de horeca die moeite hadden met het serveren van vlees en graag in haar restaurant wilden werken. “Ook het personeel geeft mij heel veel energie. Dit is niet zomaar even een horecabaantje voor naast hun studie. Ze doen dit vanuit dezelfde ideologie. Niet iedereen is vegan, maar iedereen vindt wel dat stukje bewustwording, duurzaamheid en klimaat gewoon super belangrijk. Dat is zo gaaf, want je bent samen aan het bouwen.”

Alles en iedereen kan een inspiratie zijn

Ze is de enige ondernemer binnen haar familie en directe vriendenkring. Inspiratie vindt ze in alles en iedereen. “Ik doe het niet alleen. Ik denk dat iedereen die ik spreek en met me spart een rolmodel is. Die kortstondige momenten met anderen waarin je van elkaar leert. Een advies of iets anders dat wordt gezegd en me raakt. En dat is gaaf, ik heb de juiste mensen om me heen.”

Jezelf zijn en fouten durven maken

Het belangrijkste dat Bregje met kinderen en jongeren in Nederland wil delen over duurzaam ondernemen is hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. “Blijf bij jezelf. En vooral, durf naar jezelf te luisteren. Het heeft bij mij ook even geduurd voordat ik echt kon handelen naar mijn eigen idealen. En je idealen zijn het ook waard. Jij bent het waard en jouw ideeën zijn even belangrijk als die van iemand anders. Daarbij sluit ze ook af met hoe belangrijk het is om fouten te durven maken. “Durf te falen, risico’s te nemen en fouten te maken. En leer daar dan ook echt van, dan is fouten maken niet erg.

Voor iedereen die het leuk vindt om plantaardig te koken geeft Bregje als tip om eens bloemkoolrijst met groentecurry te maken. Gemakkelijk voor iedereen, ook als je niet van koken houdt! Heb jij al eens plantbased gegeten in een restaurant? Via de website kun je reserveren in de Focus Foodbar van Bregje.

Geschreven door Daisy Lake.