Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Daffie Be Proud – Time to Stand Out!

12 augustus, 2019 interview

Op het eerste gezicht komt Daphne Baloe timide over (23), maar niks is minder waar. Wanneer ze vertelt over wat ze doet en wat haar toekomstplannen zijn voel je meteen: deze jonge onderneemster heeft een drive om impact te maken. Zo heeft ze haar onderneming Daffie Be Proud opgericht terwijl ze nog bezig is met haar opleiding Business Innovation Studies aan de Inholland Academy. Haar missie is het verkopen van natuurlijke haarproducten voor mensen met krullend- en kroeshaar, met als doel hen bewuster te maken over hoe ze hun haar kunnen verzorgen. Maar waarom de nadruk op haar, wat is daar te winnen? Dus Daphne, brand maar los!

Vol passie begint ze te praten: “Toen ik 14 was begon ik mijn eigen hair journey. Ik zag dat er niet zoveel gedaan werd met het promoten van kroes of krullend haar, en ik wist niet hoe je het beste voor kroes of krullend haar kon zorgen.” Daphne raakte geïnspireerd door Youtube sterren uit de Verenigde Staten, zoals Prettydimples01 die verschillende kroeskapsels demonstreert in haar filmpjes. Kroeskapsels die Daphne zelf niet zag in Nederland. Dit gaf haar de motivatie om op haar 17e een blog op te starten genaamd Daffie Be Proud. Met een glimlach spreekt ze verder: “Maar vaak dacht ik, hoe doe je dat? Dus ik zat heel veel te Googlen en ging ik ook via do-it-yourself Youtube filmpjes mijn eigen haarproducten maken. Ik werd helemaal geobsedeerd.”

Gifstoffen in je haar

Door haar kleine obsessie ontdekte ze wel een donkere kant van haarproducten. Namelijk dat er in veel commerciële haarproducten ingrediënten gebruikt worden die niet goed zijn. Zo sprak ze haar verbazing uit: “In veel van die producten zit petroleum om het product langer houdbaar te houden, terwijl petroleum ook gebruikt wordt om auto’s schoon te maken! Daarom wil ik dat mijn producten geen gifstoffen bevatten die effect hebben op je gezondheid en ben ik heel streng gaan selecteren.” Ze besloot haar recepten te delen via haar blog. Op een gegeven moment vroeg een vrouw of ze niet zo’n bakje kon maken en aan haar kon verkopen. Dit leidde tot het omzetten van haar blog naar een website waar ze ook natuurlijk haarproducten verkoopt. Hier zet ze ook duurzaamheid centraal door haar producten in duurzaam gerecycled plastic flesjes en bakjes te verkopen.

 


Daffie Be Proud: natuurlijke haarproducten

Be Proud!

Maar waarom de naam Daffie Be Proud? Met volle overtuiging zegt ze: “Het is voor iedereen, iedereen mag trots zijn op hoe ze zijn. Het is een personal statement van mij, maar ook voor anderen en iedereen kan haar of zijn naam ervoor voegen. Neem bijvoorbeeld Javi be Proud”. Voor Daphne is het belangrijk dat iedereen juist zijn ‘authentieke zelf’ kan laten zien en daar trots op mag zijn. Het goed verzorgen van je haar is zeker een onderdeel daarvan. Maar hoe voelde zij zich dan toen ze alles zelf moest uitvogelen op 17e-jarige leeftijd? Na een korte denkpauze antwoordt ze: “Nou, het voelt wel alsof je vergeten bent. En ik vind vooral dat dit in de komende jaren niet zo hoeft te zijn”. Ook tijdens haar stage kwam Daphne soms wat onwetendheid tegen: “Ik was daar de enige donkere persoon en vaak vroegen collega’s dingen als: ‘Kost je haar niet veel tijd?’, ’Was dat niet duur om te laten doen?’, of, ‘Heb je nu dreadlocks in?’, terwijl ik braids had.” Dit soort vragen komen vaak voort uit nieuwsgierigheid, maar laten wel zien dat er bepaalde ideeën zijn over het haar van gekleurde mensen die vaak niet kloppen. Het belang van meer bewustzijn is er dus zeker en daarom benadrukt ze: “Voor mij staat Daffie Be Proud ook voor transparante en eerlijke informatie geven over de cosmetica-industrie ”. Daarom schrijft ze nu een boek over deze industrie.

 

To Stand Out

Aan het eind van het gesprek merk ik op dat Daphne wel heel veel heeft gedaan voor een 23-jarige. Ze vertelt glunderend: “Nou ik heb mijn dedicatie van mijn moeder gekregen. Zij heeft naast het verzorgen van haar kinderen en werken, haar HBO- en Masteropleiding behaald. Ze heeft altijd zo hard gewerkt. Toen dacht ik, als mijn moeder zo kan doorzetten dan is dit voor mij ook gewoon mogelijk.” Maar alleen doorzettingsvermogen is niet genoeg. Zo luidt haar tip aan de jongeren van Nederland: “Je bent goed zoals je bent. Niemand kan zijn zoals jij en dat moet je koesteren en waarderen want dat gaat je juist helpen ‘To Stand Out’!”. Voor Daphne is juist het omarmen van jezelf de sleutel om je passie na te leven en dat wat je gaat helpen om een positieve bijdrage te leveren. Of je nou krullend-, kroes- of stijlhaar hebt, jezelf omarmen kan je vaak verder brengen dan je soms denkt!

Wil je meer weten welke ingrediënten in haar producten je beter kan voorkomen? Kijk dan hier. Meer weten over de negatieve effecten van petroleum in cosmetica producten? Bekijk dan de volgende bronnen: bron 1, bron 2, bron 3.

Door Javier Koole