Diana van Ewijk – SoepHoofd

Jarenlang meed Diana van Ewijk (42) de keuken, maar twee jaar geleden ging het roer om. Ze ging op een ‘soep sabbatical’ en nam zich voor een jaar lang elke dag soep te maken. Het experiment bracht haar op het spoor van een groot probleem: voedselverspilling. Inmiddels bindt ze met initiatieven als SoepHoofd en de Ugly Food Rescuers Club de strijd aan tegen de grootschalige verspilling. Waarom doet ze dit en hoe dan? In Rotterdam ontmoet ik Diana en vraag het haar.

Ik tref Diana bij Greendelight, mét een bord vers bereide soep voor haar neus. Hoe kan het ook anders? Het is geen toeval dat we hier afspreken. Greendelight ontvangt afgedankt voedsel van de Ugly Food Rescuers Club, een collectief die Diana sinds kort samen met Arabella van Aartrijk leidt.

Make soup not waste!

Hoe verandert iemand die niks met koken heeft in een ‘food waste warrior’?

“Voor mijn 30e werkte ik als ontwerper vaak voor grote bedrijven, waarvoor ik dan bijvoorbeeld snoepverpakkingen ontwierp. Op een gegeven moment begon het te knagen, ik was toe aan meer zingeving.” Diana stortte zich op diverse initiatieven, maar de uiteindelijke switch naar voeding en de impact daarvan op het milieu kwam toch vrij onverwacht. Zoals gezegd was Diana voor haar sabbatical geen keukenprinses. “Ik kookte vrijwel niet en had ook niet per se warme gevoelens voor soep. Mijn man maakte altijd het eten en in zijn gerechten speelden groenten niet bepaald de hoofdrol.” Dit alles veranderde rigoureus op het moment dat Diana te kampen kreeg met gezondheidsproblemen en het werk noodgedwongen op een lager pitje moest zetten. “Dat ik ineens niks meer kon was beangstigend. Het zorgde er wel voor dat ik tijdens het herstel besloot dat dit het moment was om ervoor te gaan. Ik stond op het nulpunt en van daaruit was alles weer mogelijk, ook leren koken. Wat dat betreft gebeurt alles met een reden. Als ik niet ziek was geworden, was ik misschien wel niet met SoepHoofd verder gegaan.”

Diana geeft een workshop van SoepHoofd

En zo geschiedde.

“Mijn doel was om binnen een jaar van alle groenten soep te kunnen maken. Ik wijdde er een blogserie aan genaamd SoepHoofd. Na 3 maanden had ik mijn doel wel zo’n beetje bereikt en kon ik soep van allerlei groenten koken, toen kwamen er meer vragen: Wanneer is wat in het seizoen? Waar komen groenten eigenlijk vandaan?” Samen met haar buurvrouw Sarina Karouw begon ze als wijkchef bij Rechtstreex Rotterdam. Ze verkochten groenten en fruit uit het seizoen. Daarvan bleef geregeld wat over. Een eerste oplossing hiervoor was het organiseren van een soepavond, één keer in de week bij het wijkpunt van Rechtstreex dat ze samen met Sarina in Stroop Rotterdam runde. “Een deel van ons probleem was opgelost, maar ik zag dat mensen thuis ook worstelden met wat ze overhielden. Vaak zijn mensen van goede wil, maar door tijdgebrek kiezen ze meestal voor een recept en het liefst een die snel uit te voeren is. Vervolgens blijven er drie aardappelen en een halve zak spinazie over, en die passen dan weer niet bij het volgende recept. Om dit op te lossen wilde ik graag een consumentenproduct.” Dit werd de SoepStarter, een mengsel van gedroogde groente dat mensen helpt om van al hun oude restgroenten een heerlijke soep te maken.

Maak je eigen soep van afgedankt voedsel met SoepStarter

Een snelle start in een nieuw avontuur

Naast SoepStarter is Diana ook actief bij BlueCity, een netwerk van innovatieve circulaire ondernemers, en is ze een van de initiatiefnemers achter de Ugly Food Rescuers Club. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat ze pas een ruime twee jaar geleden haar eerste stappen zette in deze voor haar nieuwe wereld van gezonde, milieubewuste voeding. “Ik denk dat de overgang voor mij zo natuurlijk ging doordat ik daarvoor ook altijd al bezig was met het bedenken van oplossingen. Ik werd bijvoorbeeld vaak ’s nachts met dorst wakker. Dan stootte je wel eens een glas water om en als ik het licht aanzette kwam ik niet meer in slaap. Een week later was er dan een glow in the dark onderzetter, gemaakt van lichtgevende strijkkralen. ”

SoepStarter in de klas

In eerste instantie richt Diana zich met haar initiatieven op volwassenen met een gasfornuis of inductieplaat, maar ook de jongste generatie is inmiddels aangehaakt. Haar dochter geeft volgende week namelijk een spreekbeurt over SoepHoofd. ”Maar dat is meer uit praktische overwegingen, alle informatie ligt immers al op de planken.” Hoe dan ook, wij hopen dat er nog veel meer kinderen hun spreekbeurt over SoepHoofd en de Ugly Food Rescuers Club gaan geven, zodat we met een steeds grotere groep de voedselverspilling te lijf gaan.

Stephen Verheul

Wil jij ook lekkere soep of smoothies maken van overgebleven groenten? Check dan hier de website van SoepHoofd.