Ebru – Utrecht Leadership Academy
De initiatieven waarbij Ebru Aydin (23 jaar) bij betrokken is, zijn niet op één hand te tellen. Van coach voor VMBO scholieren bij studiekeuze, peer educator voor jongeren over verantwoord met geld omgaan tot vrijwilliger bij het Rode Kruis. Er is wel een rode draad, zo blijkt ook weer uit een van haar laatste initiatieven Utrecht Leadership Academy. Hierbij worden jongeren geïnspireerd het beste uit henzelf te halen. Hoe haalt ze haar voldoening uit waarde voor anderen maken?
Op de vraag met welke projecten ze nog meer bezig is, pakt Ebru haar warme kopje thee in de handen en denkt na. “Ik werk 2 dagen bij Media bedrijf, waar ik mediacoach ben. Ik geef voorlichting en coaching aan allochtone ouders over media-opvoeding en mediawijsheid. Ook ontwikkel en geef ik workshops voor kinderen over de media. Ik werk als fotograaf met particuliere klanten, maar ook maatschappelijke zoals het Rode Kruis. Ik ben peer-educator, bij Diversion en Stichting Wolf. Verder organiseer ik activiteiten bij Giving Back Utrecht, een stichting die zich richt op persoonlijke ontwikkeling bij jongeren en tot slot ben ik voorzitter van Utrecht Leadership Academy. O ja, en ik heb net het project You’re the vmBOSS afgesloten. VMBO scholieren kregen een gastles van een rolmodel en met z’n allen gaan we aan de gang met vragen als: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?
Hoe ze de tijd vindt? “Ik ben inderdaad de hele dag in de weer. Ik doe dingen waarin ik mezelf ontwikkel, ik doe dingen die ik echt leuk vind, en ik verdien natuurlijk ook in de tussentijd geld. Geld is niet het enige middel om ergens waardering voor te krijgen. Ik heb een bepaald bedrag per maand nodig, maar verder heb ik vrijheid. Ik vind mezelf ontwikkelen het belangrijkste.”
“Geld is niet het enige middel om ergens waardering voor te krijgen.”
Idee van vier meiden
“Tijdens een Masterclass over talent en leiderschap, kon je 500 euro per groepje verdienen om in te zetten voor een initiatief. Wij, een groepje van vier meiden, zagen op allerlei plaatsen veel mensen die goed bezig waren, maar niet werden gezien. Die mensen wilden we een podium geven. We besloten een inspiratie avond in Utrecht te organiseren. Dat was het begin van Utrecht Leadership Academy”
“Op onze events, Light UP, delen inspirerende mensen hun persoonlijke verhaal met jongeren. Onze laatste event was geweldig! Ik werd enthousiast van alle positieve reacties. We moesten om 22u het gebouw uit, maar iedereen wilde nog blijven praten. De drie sprekers bleven in de regen kletsen met de jongeren. Ze gingen met hen op de foto. Ik zag de interactie en ik dacht: “Yes, het is gelukt!”: ze waren geïnspireerd geraakt.”
De moeite waard
“Het was echt geweldig leuk om te doen. We hadden iets moois neergezet! Ervoor kende niemand ons. Maar ja, toen was het klaar. Ik dacht: ‘We moeten hier meer mee doen!’, en ben naar de gemeente gegaan voor steun. Dat was lastig, maar na een half jaar proberen kwam er een nieuwe contactpersoon en toen hadden we wel succes! We hebben toen budget gekregen en alles geregeld voor het volgende event. Komende november gaan we weer!”
“Het kan ook vermoeiend zijn hoor, elke keer opnieuw zoveel regelen. Mensen waar je van afhankelijk bent reageren soms heel laat of niet, dan vraag je je af of je moet blijven proberen of iemand anders moet proberen. Hoe ver wil je gaan? Maar je moet ook aan de tijd blijven denken. Planning is lastig. Het blijft spannend of alles wel goed gaat komen. Komt je spreker überhaupt wel enzo. Ach, het is de moeite waard.”, besluit ze.
Met stralende ogen dromen
Haar droom is op gegeven moment een groots event, een zaal vol met inspirerende mensen met een groot publiek van talentvolle jongeren. Haar ogen stralen. “Ik zie het al helemaal voor me.” Ze gaat door, “maar ik zie ook de meerwaarde van kleinschaligheid. Hoe groter betekent vaak hoe minder persoonlijk, dan is het bijvoorbeeld moeilijker om vragen stellen. Ach, beiden hebben voordelen.”
Ben jij ook een actieve duizendpoot? Hoe doe je het?