Ev Liu – StrawbyStraw

Soms moet je in het leven door een transitie gaan om echt je passie te vinden. Dit geldt ook voor Ev Liu (30) die StrawbyStraw opgericht heeft, een bedrijf dat organische rieten rietjes verkoopt om het plastic probleem aan te pakken. Maar hoe dan? Kom maar op met dat verhaal Ev!

“Je kunt altijd bijleren”

Na haar studie Marketing aan de VU was Ev nog niet klaar met leren zo zei ze: “Ik blijf altijd wel bijleren over van alles en nog wat.” Huh bijleren, hoezo? Lachend praat ze verder: “Ja, want toen ik in 2010 afstudeerde als Marketeer kwam de E-Commerce op. Als ik nu de vaardigheden toepas die ik toentertijd geleerd heb dan zou ik erg achterlopen.” Bij de les blijven over E-Commerce lukt Ev zeker wel. Zo heeft ze haar eigen website ontworpen en spit ze zelf artikelen door om meer te weten te komen over plastic en duurzame technologieën.

“Je moet gewoon klein beginnen”

Maar waar begon die visie? “Ik wilde altijd al ondernemen. Maar ik moet eerlijk zijn, want voordat ik hiermee begon was ik een marketingmanager in een goud en diamant retail-bedrijf. En toen dacht ik: waar ben ik in Godsnaam mee bezig?”. Na deze aha-erlebnis was ontslag nemen de enige optie en ging ze reizen door Zuidoost-Azië. Ze vertelt enthousiast over haar duikervaringen. “Ken je het gevoel als je onder water bent?” vroeg ze aan mij. “Nou voor mij voelt het alsof je een toeschouwer bent in een andere wereld, maar dan veel kwetsbaarder”. Door deze ervaring, en toen ze een filmpje zag van een schildpad die een rietje diep in zijn neusgat vast had zitten, besefte ze dat ze iets wilde doen tegen het plastic probleem (klik hier om het filmpje te zien).

Foto van John Johnson, onebreathphoto.com, voor national geographic

Maar hoe pak je zo’n gigantisch probleem aan? Een kleine fonkel kwam in haar ogen toen ze antwoordde: “Ik dacht, als je er iets tegen wilt doen dan moet je gewoon klein beginnen. Dus toen bedacht ik om letterlijk en figuurlijk te beginnen met iets kleins, namelijk een rietje”. Daarom dus ook de naam, straw by straw (rietje per rietje), die symboliseert hoe praktisch en makkelijk het kan zijn om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Een ding is zeker: haar rietjes zullen niet de omgeving vervuilen of in de neus van een wilde schildpad belanden.

StrawbyStraw rietjes gemaakt van… riet!

Volg je passie

Voor Ev is één ding van groot belang, namelijk het volgen van je passie. Ze legt het uit door middel van een voorbeeld van het huidige schoolsysteem: “Er worden labels geplakt in dit systeem waarin wordt aangegeven of je naar MBO, HBO of WO gaat. Ik denk dat je je door deze labels niets wijs moet laten maken. Iemand van het MBO kan veel succesvoller zijn dan iemand van het WO. Je moet vooral kijken naar wat je wilt gaan doen en wat je eigen passie is, en daarmee aan de slag gaan. Dan laat je echt zien wat je kan!” Dit heeft Ev ook gedaan. Ze moest een transitie in haar leven maken om haar passie te kunnen volgen. En dat is iets wat iedereen kan nastreven, de wereld met passie een beetje beter maken. Dit hoeft niet groot te zijn, maar kan ook klein beginnen. Net zo klein als… een rietje.

Door Javier Koole