Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

George – Voorbeeld Allochtoon

25 januari, 2016 interview

Initiatief
Over Princess

Op de meest multiculturele plek van Nederland, de drukke hal van Schiphol, ontmoet Fawaka Nederland George Arakel. George is de oprichter van Voorbeeld Allochtoon, een organisatie die de allochtoon en het woord allochtoon in een ander daglicht willen stellen. Op de website staan artikelen en columns, geschreven door allochtone jongeren. Het doel van deze Armeense Groninger: in 2025 wil iedereen allochtoon zijn!

logo va 150De reden van het oprichten van de website Voorbeeld Allochtoon is dat George een ander beeld wil geven van allochtonen dan de media doen. “Het beeld in de media is negatief, je ziet zelden allochtonen in het nieuws als er iets positiefs te melden is. Deze gesplitste framing frustreerde mij”, legt George uit. Dus richtte hij zijn eigen medium op en Voorbeeld Allochtoon was geboren. “Veel mensen zeggen dat we het woord allochtoon moeten afschaffen, dan is iedereen Nederlander. Ik zeg: ‘laten we het woord Nederlander afschaffen en dan is iedereen ook gelijk’. In principe heb je dan hetzelfde bereikt, maar dan zegt men ‘nee dat kan niet!’. Daaraan kan je zien dat in onze hoofden het woord allochtoon en het allochtoon zijn heel erg zijn. Die lading wil ik veranderen. Dat is namelijk de kern van het probleem. Je kan het woord wel weghalen maar het gaat erom hoe wij mensen zien.”

Overtuigen

George zijn omgeving was in het begin niet erg enthousiast, vooral door het gebruik van het woord allochtoon. Maar de aanhouder wint, steeds meer mensen raken inmiddels overtuigd van wat hij doet met Voorbeeld Allochtoon. “In het begin kregen we vaak ‘nee’ te horen als we iemand wilden interviewen, omdat we het woord allochtoon gebruiken. Zelfs het vinden van schrijvers was moeilijk, en nu komen mensen naar ons toe.” Ook de media en bedrijven reageren steeds positiever. Ze zijn bezig een project met de gemeente Groningen op te starten, waarbij het woord allochtoon geïntroduceerd wordt als positieve term, terwijl andere gemeentes het woord juist willen afschaffen. George wil met Voorbeeld Allochtoon niet afhankelijk zijn van subsidies. “We vragen geen subsidies aan, wij allochtonen zijn geen goed doel of iets zieligs, wij zijn business en ik wil dat Nederland ons ook zo gaat zien!”

Gelijk
“Veel mensen zeggen dat we het woord allochtoon moeten afschaffen, dan is iedereen Nederlander. Ik zeg: ‘laten we het woord Nederlander afschaffen en dan is iedereen ook gelijk’.”
Wanneer ben je eigenlijk een allochtoon? “Wij houden in principe de definitie van het CBR aan, ten minste één van je ouders moet in het buitenland geboren zijn. Maar wij trekken het wel iets breder. Ben je vijfde generatie, maar ben je wel donker? Dan word je net zo behandeld als een eerste generatie allochtoon. Als wij mensen aannemen of interviewen dan kijken we naar je roots en je huidskleur, want daar heeft het uiteindelijk mee te maken” legt George uit. “Waar Wilders zegt, rek het naar de vierde generatie, zeggen wij, ga zelfs zo ver als de zesde generatie. Alleen maar mooier, dan is de groep groter en is heel Nederland straks allochtoon. Precies wat wij willen.”

“Wij allochtonen zijn geen Nederlanders, maar wel Nederlandse burgers. Dus we hebben ook de rechten en de plichten, hebben ons aan de wet te houden en moeten Nederlands spreken om met de maatschappij mee te draaien. Wees trots op je Nederlandse paspoort en draag je Nederlandse burgerschap uit. Dat je roots niet Nederlands zijn, dat is gewoon tof.”
In december werd bekend dat Voorbeeld Allochtoon ook naar België gaat en een Belgische website gaat starten. Dit bericht werd veel gelezen en dan krijg je nogal wat reacties. “Mensen die zeggen ‘rot toch op naar je eigen land’ en dat soort dingen. Ik negeer dat tegenwoordig en reageer er niet meer op. Dat is allemaal verloren energie.” Gelukkig krijgen ze ook positieve reacties. “Ik geef veel liever aandacht en energie aan dat soort mensen.”

Media

Na de aanslagen in Parijs en door de vluchtelingencrisis merkt George wel dat mensen anders reageren. “Als mensen het woord allochtoon alleen al zien staan, maken ze opmerkingen als ‘Ze willen de Sharia gaan invoeren’. Mensen zijn meer bevooroordeeld.” Dit heeft volgens hem veel te maken met hoe de media deze onderwerpen belichten en doordat de diversiteit binnen de media niet erg hoog is. “Veel omroepen zeggen dat allochtone jongeren de weg naar Hilversum niet kunnen vinden. Dat is onzin, iedereen weet waar Hilversum ligt. Wij hebben hier een oplossing voor bedacht. Het plan is om een uitzendbureau te lanceren met journalistieke vacatures. We gaan de allochtone jongeren matchen met de media bedrijven. Deze mensen worden door ons gescreend zodat we kwaliteit kunnen garanderen. Ook gaan we meer allochtone jongeren stimuleren om journalistiek te studeren. Hoe we dit gaan doen, moeten we nog bedenken. In ieder geval willen we journalistiek sexy maken.”

Wist je dat de website Voorbeeld allochtoon 1,2 miljoen hits kreeg afgelopen jaar? Heb jij een allochtone achtergrond en zou je ook willen meewerken, kijk dan op www.voorbeeld-allochtoon.nl.

door: Iris Drenth