Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Jalila Essaïdi – BioArtLaboratories

15 februari, 2020 interview

leestijd: 5 minuten

Jalila Essaïdi had altijd al een passie voor natuur. Tijdens haar opleiding aan de kunstacademie in Tilburg moest ze dan ook geregeld bij de directeur langs komen als ze weer een keer boomwortels mee naar binnen had genomen. Na diverse eigen succesvolle projecten heeft ze inmiddels een plek gecreëerd waar ook anderen kunnen experimenteren om hun dromen werkelijkheid te maken: BioArt Laboratories in Eindhoven. Vol passie vertelt ze over de weg hiernaartoe.

 class=

Van kunstwerk naar oplossing

Wat ooit begon als een idee tijdens de studie, eindigde in een experiment waar in de toekomst mogelijk veel mensen mee geholpen kunnen worden. Met dit project, bekend als ‘bulletproof skin’, wilde Jalila diverse vraagstukken rondom veiligheid onderzoeken. Uiteindelijk lukte het om met spinnenrag uit melk van genetisch gemodificeerde geiten een stukje kogelwerende mensenhuid te maken. Hoewel deze huid niet echt gebruikt kan worden om mensen ‘bulletproof’ te maken, laat het wel zien welke mogelijkheden er zijn binnen de biotechnologie en kan het een fantastische oplossing bieden voor mensen met doorligplekken of brandwonden. Tijdens haar zoektocht naar mogelijkheden om de genetisch gemodificeerde geiten naar Nederland te halen, werd ze door boeren en beleidsmakers voor een uitdaging gesteld: “Als jij een oplossing kan vinden voor het mestprobleem, dan helpen wij jou om die geiten naar Nederland te halen”. En zo ontstond haar volgende grote project: Mestic. Met Mestic onderzocht ze wat een nuttige toepassing voor mest zou kunnen zijn en kwam ze erachter dat een groot deel van mest bestaat uit cellulose; iets waar in de textielwereld veel vraag naar is. Zo ontstond het idee om textiel te maken uit koeienmest. Voor beide projecten heeft Jalila inmiddels veel prijzen gewonnen, waaronder ook de ‘Designers & Artists for genomics award’ en de ‘Global Change Award’ van H&M.

De tekst gaat verder onder de afbeelding!

 class=

BioArt voor iedereen

Vanuit haar passie voor BioArt, is Jalila in 2011 gestart met BioArt Laboratories; Een plek waar iedereen kan experimenteren en zijn of haar droom werkelijkheid kan maken. In 2014 ontstond het idee om uit te breiden van een laboratorium naar een heel BioArt dorp. In 2016 was het dan zover en verhuisde BioArt Laboratories van hun locatie op Strijp-T in Eindhoven naar vijf Duitse bunkers midden in het bos in Eindhoven: BioArtVillage was geboren! De locatie is volledig ‘off-grid’ en grotendeels zelfvoorzienend. Het doel is om een balans tussen mens, natuur en milieu te vinden. Er vinden dan ook veel inspirerende projecten plaats in de BioArtVillage. Van samenwerking met leerlingen van de internationale school die vlakbij ligt, tot de jaarlijkse ‘Talent Pressure Cooker’ die drie maanden voorafgaand aan de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven plaatsvindt. Voor dit laatste wordt jaarlijks een selectie gemaakt van tussen de 13 en 30 zogenaamde ‘changemakers’ die gedurende drie maanden de kans krijgen om hun idee uit te werken in het lab en vervolgens te presenteren tijdens de DDW. Voorbeelden van projecten die er al hebben plaatsgevonden (of nog plaatsvinden) zijn de Tree Antenna, lampen uit vleesafval, een smartwatch die je CO2 footprint meet, of een paneel voor het opvangen van water. De achtergrond van de diverse onderzoekers op het BioArtLab is één grote mengelmoes van culturen en achtergronden. Bij de selectie “maakt het niet uit wie je bent, als je maar passie hebt en gedreven bent!”

Eilandjes bij elkaar brengen

 class=

Het ondernemerschap heeft ze geërfd van haar vader, die ook ondernemer in hart en nieren is. Door haar diverse netwerk heeft ze ook geleerd om ‘crossover’ te denken. Iets wat erg van pas kwam bij haar projecten, waarbij wetenschappers, kunstenaars, en beleidsmakers samen werkten. Zoals ze zelf zegt: “Er zijn geen resultaten als de verschillende eilandjes niet bij elkaar gebracht worden. Daarom is het belangrijk om te leren hoe met de verschillende partijen, verschillende talen te spreken.” Tijdens haar projecten kijkt ze altijd veel naar de natuur en werkt ze met iedereen samen op inhoud. Haar projecten bevinden zich vaak tussen de verschillende eilandjes, wat nogal eens voor weerstand zorgt. Reacties als “Ben jij wel wijs?!” Zijn inmiddels dan ook niet meer vreemd voor haar.

Het interview gaat door onder de afbeelding!

 class=

Ben jij de stagaire?”

Door haar uiterlijk en kleine postuur, kreeg Jalila ook regelmatig met vooroordelen te maken. Vaak werd gedacht dat ze de stagiaire was en werden automatisch haar mannelijke collega’s aangesproken. Daar heeft ze van geleerd dat je het beste zakelijk kunt blijven, je kunt immers toch niet iemand in een paar uur totaal van gedachte laten veranderen. Af en toe konden de vooroordelen ook voordelig zijn: “Mannen zien je vaak niet als bedreiging en zijn daardoor soms eerder geneigd om je ergens mee te helpen.” Ze heeft in de beginperiode vooral veel gehad aan vrouwelijke netwerken en vooral Neelie Kroes was voor haar altijd een groot rolmodel. “Zij zegt gewoon ‘Nee!’ als ze het ergens niet mee eens is, onafhankelijk van wie haar omstanders zijn”. Inmiddels heeft Jalila overigens met hele andere vooroordelen te maken: “Mensen denken soms dat je veel geld hebt verdient door projecten als Mestic en behandelen je daardoor anders. Ze zien alleen de glamour, maar in werkelijkheid is het zeven dagen per week keihard werken”.

Het interview sluit af onder de afbeelding.

 class=

Volg je hart!

Klagen hoor je haar echter niet, want ze doet het werk vol passie. Inmiddels is ze zelf daarom ook een rolmodel geworden voor velen, zo is ze bijvoorbeeld in 2017 uitgeroepen tot één van de 50 meest inspirerende vrouwen in Tech (Inspiring fifty). In het begin vond ze het heel raar om zelf rolmodel te zijn, omdat dit veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Inmiddels heeft ze haar draai hierin echter wel gevonden en wil ze vooral uitdragen: “Je hebt heel je leven de tijd om te leren, dus blijf doen waar je passie ligt en blijf die passie najagen!” Ze wil iedereen adviseren om je niet neer te leggen bij de gevestigde orde, maar zelf te blijven zoeken naar mogelijkheden in de onmogelijkheden. Maar bovenal: “Geloof in wat je doet en volg je hart!”

Wil je meer weten over Jalila? of heb je zelf een fantastisch idee dat je uit wil werken in haar BioArt Laboratories? Kijk dan op www.JalilaEssaidi.com, www.BioArtLab.com of www.Inspidere.com.

Door: Céline Vanhommerig