Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Joël – Grow Fresh

17 september, 2015 interview

Initiatief

Over Joël

Een droom hebben we allemaal! (Toch!? Hopelijk…) Die van Joël van den Broek (23 jaar): over 10 jaar een volledig zelfvoorzienende gemeenschap te starten in Zweden! Van aquaponics systemen bouwen, tot aan kids leren waar hun voedsel eigenlijk vandaan komt en duurzaam ondernemen: Joël is een alleskunner. “Er heerst een bepaald beeld over het MBO: ‘Wil je wat bereiken? Dan moet je minstens HBO gedaan hebben.’ Ik wil laten zien dat het zonder HBO ook kan, ik durf daarvoor te gaan.” Het tijdens zijn studie opgerichte bedrijf Grow Fresh en zijn experimenten met duurzaamheid in huis en tuin, vormen een mooie basis voor het realiseren van die droom.

logo growfresh
We zijn virtueel in het hartje van Friesland, in het knusse dorp Grou. Joël vertelt: “Voor een opdracht van school moesten we fictief een bedrijf starten. Ons groepje wist al snel: wij willen mensen een handvat bieden voor een duurzamere omgeving met iets simpels. In drie uur brainstormen kwam van alles langs. Ik was al een tijdje bezig met experimenteren met aquaponics, het kweken van (eetbare) vis en (eetbare) planten tegelijk. We kwamen op een klein systeem voor thuis of restaurants: tuinkruiden, met goudvis eronder.” Die dag wonnen ze de prijs voor het beste idee en virtuele bedrijf. En zo begon Grow Fresh!

“Het MBO zou echt positiever neergezet moeten worden.”

Joël laat het starten van een bedrijf niet eens zo moeilijk klinken. “Gewoon, iemand die kan tekenen op een computer, iemand die goed is met dieren en iemand die goed is met het financiële gedeelte. Uiteindelijk waren we met drie mannen en twee vrouwen. Na een extra vrouw voor balans was het team compleet. We vulden elkaar goed aan, in het begin liep het soepel. We onderzochten hoe klein we het product konden maken, gingen tekenen en vervolgens ook bouwen.”

Grow Fresh won verschillende prijzen en pitchte op verschillende evenementen. “Het was leuk om met zoveel verschillende mensen in contact te komen, waar ik normaal niet snel mee in contact zou komen. Bijvoorbeeld een keukenspecialist over het inbouwen van een aquaponics-systeem, maar ook Fawaka Nederland op de duurzame beurs De Groene Ronde.”

aquaponics testopstellingHet succes bracht ook een keerzijde. “Via de prijzen en de eerste verkochte systemen kwam wat geld binnen. We hebben het met het bedrijf verdiend en dus blijft het binnen bedrijf, vond ik. Anderen wilden er liever een zakcentje aan verdienen. Meerdere kapiteins, één schip. Uiteindelijk gingen we uit elkaar, en helaas niet meer allemaal als vrienden. Dat deed me echt wel wat. Mijn les hieruit? Dat ik daar wat vrijer in mag denken. Ik hoef het niet overal mee eens te zijn.”

Momenteel test Grow Fresh aquaponics-systemen in de kas op het Nordwin College in Leeuwarden en onderzoekt Joël een moestuin arrangement voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, waarbij de oogst naar de voedselbank gaat. “Ik zie wel wat de toekomst brengt. In de tussentijd ben ik thuis ook bezig met allerlei duurzame projectjes: composteren, paddenstoelen kweken, mijn eigen moestuin. Het doel is er een heel jaar van te kunnen eten. Ik wilde ook op water besparen. Dat lukte goed met mulchen en een dakgoot van afvalmaterialen die ik probeerde zo goedkoop en duurzaam mogelijk te bouwen. Ik ben tenslotte nog student. Dat is voor maar 10 euro gelukt! Ik heb nog geen water uit de kraan nodig gehad”, glimlacht hij.

Joël rondt tegelijkertijd ook zijn studie Zorg en Leefomgeving in Leeuwarden af. “Er heerst een bepaald beeld over het MBO. ‘Wil je wat bereiken? Dan moet je minstens HBO gedaan hebben.’ Het gekke is dat ik er zelf ook last van heb. En ik zie het ook bij medestudenten. Ik wil laten zien dat het zonder HBO ook kan. Ik durf daarvoor te gaan.”

“Een keer had ik met iemand een discussie over aquaponics en vertelde over Grow Fresh. Ze vroeg waar ik studeerde en ik vertelde dat ik een MBO-opleiding deed. Ze reageerde heel verbaasd. “Okee… okee…”, en daarna liep ze eigenlijk gewoon weg. Ik had iets van: “Huh, wat is dit nou?”

“Mensen zouden echt positiever naar het MBO moeten kijken. De lijnen zijn bijvoorbeeld heel kort tussen leraar en student op het MBO. Docenten denken echt met je mee en zijn fanatiek. Studenten uit het MBO moeten ook meer naar de voorgrond gebracht worden. Of eigenlijk ongeacht wat je achtergrond is, geen diploma maakt ook niet uit. Het gaat om wat je doet.”

Joël sluit af met een boodschap voor zijn medestudenten: “Wat je ook doet, stop niet met je studie, maar maak het af. Na je studie kan je verder: ondernemen, voor een baas werken, of verder studeren. Met het leenstelsel wordt het allemaal steeds duurder. Wees het voor.”

NIEUWS: Fawaka Nederland is bezig met het opzetten van een coachingstraject en begint met Joël en Grow Fresh te ondersteunen!

door: Thiëmo Heilbron