Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Lawrence – Jongeren Milieu Actief

2 november, 2015 interview

Initiatief

 Over Lawrence

Nog maar 25 is hij, de voorzitter van Jongeren Milieu Actief (JMA), Lawrence Cheuk. JMA zet zich actief in voor een duurzame en rechtvaardige wereld met aanvoerder Lawrence voorop. “We willen de jongeren bewust maken hoe zij zelf de wereld kunnen beïnvloeden.” Dat klinkt goed Lawrence, wij jongeren hebben de macht om het verschil te maken!

JMA-logo “We willen als JMA, de jongerenafdeling van Milieudefensie, milieuzaken tastbaar maken en bewustzijn creëren op ludieke wijze.”, vertelt Lawrence. “Soms zetten we partijen onder druk, maar we willen liever met mensen en bedrijven in gesprek en ze betrekken bij milieuzaken, om ze er op attent te maken dat het ook anders kan. Hiervoor doen we campagnes, acties en projecten zoals educatieprogramma’s.” Op deze manier probeert JMA jongeren tussen de 12 en 28 jaar te bereiken en te informeren over het milieu, het klimaat en de beleidsvoering die daarbij komt kijken.

Lawrence’ passie is om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, maar dat hij nu bij JMA terecht is gekomen is puur toeval. “Ik heb gekeken naar verschillende grote partijen waar ik mijn opvattingen in kwijt kon, dit ging van de VN tot Greenpeace. Ik heb gekozen voor wat ikzelf het belangrijkste vind, namelijk het milieu.” Toen er een functie vrijkwam bij JMA heeft hij hier meteen op gesolliciteerd en in 2013 begon hij bij de afdeling Educatie. “Een goede plek om te starten, omdat ik nog niet bekend was met de milieuwereld, maar wel met onderwijs. Van daaruit ben ik binnengerold. Toen de toenmalige voorzitter werd verkozen tot Provinciale Staten-lid, werd ik door het bestuur naar voren geschoven om het stokje over te nemen.”

“Ik heb gekozen voor wat ikzelf het belangrijkste vind: het milieu.”

Omdat hij het zelf erg goed heeft, wil hij actief bijdragen aan een betere wereld. Zijn ouders komen uit het welvarende Hongkong, waardoor Lawrence veel kansen heeft gehad. “Ik vind dat ik deze kansen zoveel mogelijk moet benutten en niet alleen maar moet feesten tijdens mijn studie. Maar daarnaast is het ook gewoon nodig. vooral vanwege mijn etnische achtergrond: er zijn niet veel mensen met een etnische achtergrond die actief betrokken zijn bij het milieu. Daar erger ik me rot aan, hierdoor wilde ik zelf iets doen.” Hij probeert deze groep te bereiken omdat hij het belangrijk vindt dat ze iets gaan doen. “Ik probeer dit niet door evangelisch te zijn en ze over te halen, maar via mijn acties en dingen die ik post. Ik krijg wel leuke reacties en zie interesse, maar ik zie het resultaat nog niet helemaal terug in handelingen. Dus ik zoek er nog naar hoe ik ze beter kan triggeren, zonder dat ik het opleg.”

Zijn favoriete JMA actie van de laatste tijd was de Underwear Run, waarbij ze met een groep jongeren in biologisch ondergoed door Amsterdam renden. “Dit was niet alleen een succesvolle actie omdat we het nieuws haalden, maar ook omdat we heel veel mensen bij elkaar brachten die niet direct bezig waren met het milieu of met duurzaamheid. We hebben ze door deze actie op een ludieke manier kunnen informeren, dat vind ik erg belangrijk.”

Lawrence is als voorzitter erg enthousiast. “Het is heel leuk! Je bent het aanspreekpunt en met strategie bezig. We zijn ook druk met het herzien van onze visie en missie. Daar heb ik me nog niet eerder mee bezig gehouden, dus ik leer heel veel.”

door: Iris Drenth