Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Naziha – Winnares ECHO AWARD HBO 2015

23 juli, 2015 interview

[ezcol_1third]Initiatief[/ezcol_1third]
[ezcol_1third]klik![/ezcol_1third][ezcol_1third_end]Over Naziha[/ezcol_1third_end]

Kami duduk bersama dengan Naziha, oftewel: we zitten samen met Naziha Kechouh (28 jaar). Deze Indonesisch sprekende student Trade Management gericht op Azië aan de Hogeschool Rotterdam won de Echo award HBO. Ze nam tijdens haar stage in Indonesië de internationale marketing voor een groot mode bedrijf gericht op moslima’s op zich. Waar komt haar (in woorden van de jury) “tomeloze energie en sprankelende persoonlijkheid” vandaan? Dat willen wij ook wel, Naziha!

logo echoMicrofoon: aan. Camera: aan. Naziha verschijnt in beeld en frunnikt nog wat aan haar hoofddoek: “Ik heb ‘m natuurlijk niet zo vaak op als ik thuis ben”, glimlacht ze. “Toen ik 19 was haalde ik mijn MBO diploma, Sociaal Pedagogisch Werk. Ik rolde in een baan en heb vijf jaar gewerkt. Het was leuk: geld verdienen en toffe dingen doen!” Maar Naziha wilde verder studeren en kwam uit op Internationale Economie. “Het was reuze spannend. Ik wist niet of ik het kon en mijn financiële zekerheid viel weg. Niet iedereen in mijn omgeving was er even blij mee. Ik heb toen een beetje gebluft en hield mijn onzekerheid voor me.”

“Ik vind veel inspiratie in Khadija, de eerste vrouw van de Profeet Mohammed. Zij was een zakenvrouw.”

Naziha werkte keihard op school en haalde hoge cijfers. Ze werd al snel peercoach voor o.a. bedrijfseconomie, internationaal recht en Indonesisch. “Mijn ouders zagen: er bloeit iets, dat kunnen we niet zo maar stoppen.” Een onderdeel van de studie was een jaar naar Azië om te studeren en stage te lopen. “Ik ben van Marokkaanse komaf en het is niet vanzelfsprekend om als meisje in mijn cultuur in je eentje naar het buitenland te gaan, het is een beetje taboe. Ik kreeg uiteenlopende reacties. Veel van mijn vriendinnen met Marokkaanse afkomst zeiden: “Wat leuk, dat wil ik ook!” Maar de oudere generatie begreep het minder goed. Even een jaartje naar het buitenland? Daháág, dat gaat niet gebeuren! Wat moet je in Indonesië? Waarom ga je niet naar Marokko? Ik probeerde uit te leggen dat er veel zakelijke kansen zijn, het is een opkomende economie. Marokko is mijn vakantie land.”

Ze ging toch en ontdekte dat Indonesië bij haar past. “Er zijn veel spontane mensen, die open staan voor elkaar. Je kan met iedereen een gesprek beginnen. En mensen benaderen elkaar op een positieve manier. Dat kan net iemands dag goed maken.”

Bij thuiskomst volgde al snel de Echo Award, waar ze niemand over had verteld, alleen haar broertje. “Waarom moet je alles aan iedereen vertellen? Bescheidenheid siert de mens. Ik voelde me ook niet op mijn gemak om voor de ECHO jury, mensen van formaat een beetje lopen vertellen van: Je moet mij kiezen. Ik besef me wel dat je je eigen verhaal moet doen, maar het voelt voor mij al snel als opscheppen.”

Bij de vraag wat de toekomst brengt lichten Naziha haar ogen op. “Over vijf jaar woon ik hopelijk in Zuidoost-Azië. Eerst werk ik bij een bedrijf, maar daarna begin ik voor mezelf. Mijn absolute einddoel in dit leven is dat God tevreden over mij is. Ik vind veel inspiratie in Khadija, de eerste vrouw van de Profeet Mohammed. Zij was een zakenvrouw, en haar man was in dienst bij haar. Ze was heel geduldig en heeft haar man gesteund. Ik zie mezelf ook graag zo.” (Meer info?)

Op de vraag wat Naziha als advies wilt meegegeven aan de jeugd, antwoordt ze: “De drive om jezelf te blijven ontwikkelen is ontzettend belangrijk. Geen geld? Doe dan zelfstudie. Zorg ervoor dat je constant kennis blijft opdoen. Blijf dicht bij jezelf, werk hard, maar geniet ook!”

En, durf jij net zoals Naziha ook op zoek te gaan naar het onbekende?

door: Thiemo Heilbron