Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Princess – PrincessPlasticFree

2 november, 2014 interview

Initiatief

Over Princess

Stel je eens voor om een maand geen plastic te gebruiken. Niet even snel een broodje op het station, geen zak chips bij de film, geen voorverpakte ovenpizza. Princess (22 jaar) is deze uitdaging aangegaan en kwam tot de conclusie dat het met een beetje doorzettingsvermogen goed te doen is. Het leverde haar zelfs een gezondere levensstijl op.

IMG_2242
foto: Thiëmo Heilbron

Zittend aan tafel op de Vrije Universiteit in Amsterdam vertelt Princess over haar initiatief PrincessPlasticFree: “Ik vroeg me af of we anno 2014 niet zonder plastic kunnen leven. Ik heb veel gediscussieerd met familie en vrienden die mij vertelden dat het onmogelijk is. Zo werkt een vriendin van mij bij de supermarkt en die ziet dat bijna alle producten die ze verkopen in plastic is verpakt. Maar ik dacht: ik kan wel 10.000 jaar blijven praten, ik ga het gewoon doen. Lukt het niet, dan weet ik tenminste waar je tegenaan loopt. Vaak blijven ideeën op papier, maar ik wilde het gewoon van het papier af.”

Princess was in die periode bijna jarig en dacht eerst: ‘laat ik nog maar even wachten met beginnen’. “Maar ik kan altijd wel een smoes verzinnen,” vertelt ze, “dus ik ben gewoon begonnen.”


Te veel in de maatschappij is gericht op korte termijn denken. Je ziet het terug in hoe je op school van toets naar toets werkt tot in producten die je in de winkel koopt.”De markt afstruinen

In het begin was het wel even doorbijten. “Even naar de supermarkt was er niet meer bij. Voortaan ging ik naar de markt, ik kocht mijn kaas bij de kaasboer en heb zelfs de notenboer ontdekt. In plaats van chips en snoep ontdekte ik nieuwe lekkere dingen zoals studentenhaver gemixt met gedroogde besjes. Ook lekker bij een film hoor, haha!”

Princess vertelt dat ze door het experiment veel bewuster met haar eten en daarmee ook met gezondheid omging. “Ik maakte nooit tijd om rustig te zitten en lekker te eten, het was altijd, snel iets naar binnen werken. De rust die erbij komt kijken bevalt me eigenlijk super goed.”

‘Wat mag niet’, of ‘wat kan wel’?
“De eerste week moest ik constant denken:’O, nee! Dit mag ik niet gebruiken, o nee! Dat mag ik niet gebruiken’. Maar in de tweede week ging dat al beter, toen sloeg mijn gedachtegang om van ‘dit mag niet’ naar ‘dat kan wel’. Na een periode plastic free ben ik nu niet meer 100% plastic vrij, maar ik pas de dingen die ik heb geleerd  nog dagelijks toe.”

Lange termijn denken
“Teveel in de maatschappij is gericht op korte termijn denken. Je ziet het terug in hoe je op school van toets naar toets werkt tot in producten die je in de winkel koopt.
PrincessPlasticFree is gericht op het lange termijn denken. Plastic hoort erg bij het korte termijn denken, omdat het gemakkelijk in gebruik is maar moeilijk te verwerken. Als we voor toekomstige generaties de wereld ook leefbaar willen houden is het belangrijk om producten te gebruiken die milieuvriendelijk zijn.”

Niet meer alleen, samen
“Het begon als een persoonlijk doel, maar het was leuk om te zien dat mensen mee begonnen te doen, zoals mijn vriendin achter de kassa. Een vriendin vertelde me dat ik op een blog moest bijhouden hoe het me afging, omdat zij dat graag zou lezen. Daarna pikte mijn werk het op en deden we daar een plastic free week. Veel mensen vertelden me veel bewuster om te gaan met plastic, dat is wel heel leuk ja! O, net als de nominatie voor de Duurzame Jongeren top 100 trouwens! Dat is wel een persoonlijk succes. Maar ik vind succes een lastig begrip, Happiness is the key to success. Als het met mij goed gaat en met jou niet, is dat dan succes hebben? Succes heb je met z’n allen, dat is niet iets wat je alleen doet.”

Wat vind jij van Princess’ experiment om minder plastic te gebruiken? Zou jij het zelf kunnen?

door: Thiëmo Heilbron