Romée en Myrthe – Batik als uiting van identiteit
Mensen in Nederland op straat zien lopen in duurzaam geproduceerde kleding van Indonesische batik stof. Dat was de droom die Romée Mulder (28) en Myrthe Groot (28) samen hadden. Een droom die ontstond vanuit hun gedeelde familiegeschiedenis en passie voor mode. Vier jaar lang woonden ze samen in een antikraakpand in Amsterdam waar ze veel spraken over dit idee. Ongeveer een jaar geleden besloten de twee, die elkaar kennen van de studie modevormgeving, ‘om het gewoon te gaan doen’. Met Guave ontwerpen ze kleding gemaakt van batik stoffen, geproduceerd in Indonesië.
Een gedeelde familiegeschiedenis
Romée en Myrthe ontwierpen altijd al kleding voor zichzelf en kregen steeds meer interesse in Batik, een techniek uit Indonesië om gekleurde patronen op stoffen aan te brengen. Toen ze hier positieve reacties op kregen vanuit hun omgeving groeide het idee om Guave te starten. Hun gedeelde familiegeschiedenis speelt hierin een belangrijke rol. ,,We herkenden bepaalde patronen en herhalingen in generaties in onze beide families”, zegt Myrthe in hun kantoortje in Amsterdam, dat volhangt met gekleurde Batik stoffen en kleding in de maak. ,,Een manier om daarmee om te gaan en om onszelf te identificeren is voor ons het dragen van Batik geweest, ook al hebben wij dat van huis uit niet zo meegekregen.” Ze merkten dat veel derde generatie Indische Nederlanders meer interesse hebben in hun achtergrond en dat ze daar op verschillende manieren uiting aan geven. Voor Romée en Myrthe is dat het werken met Batik geworden.
Maar hoe ga je van een idee naar een concreet plan? Toen Myrthe en Romée begonnen wisten ze nog niet veel over ondernemen. De eerste stap was daarom ook met mensen in hun omgeving praten over ondernemen en het werken met Batik. ,,Op een bepaald moment dachten we ‘nu moeten we het doen’ en toen hebben we ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel”, zegt Romée. ,,Er komt dan wel heel veel bij kijken; een website maken, belastingen, maar dat hebben we eigenlijk gaandeweg allemaal geleerd.” Een grote uitdaging is ook time management, want beiden hebben naast Guave ook nog vier dagen per week ander werk. ,,Als we meer tijd hadden, dan hadden we nu al veel meer kunnen bereiken”, meent Myrthe. Romée denkt er hetzelfde over. ,,Maar we zijn ook realistisch en staan vaak stil bij wat we wél al hebben gedaan”, zegt ze. ,,Dan kijken we wat de volgende stap is en of we die wel kunnen zetten.”