Rudy van der Aar – Duurzame verbinder

Rudy van der Aar (28) is een echte verbinder in de duurzame wereld. Van het verduurzamen van gebedshuizen in Den Haag met ‘Geloven in Groen’ tot het schoonhouden van de schoolpleinen met het initiatief Snoeproutes. Op al deze plekken zet Rudy zich in, vaak samen met zijn vriend en compagnon Mohammed Kechouh, gedreven vanuit liefde voor de natuur en de overtuiging hier zuinig mee om te gaan. Het meest in het oog springt toch wel de tocht die hij samen met Mohammed maakte op een houten (!) fiets naar Mekka.

Het zaadje voor deze reis was eerder geplant bij het verrichten van de kleine bedevaart (umrah). Aangekomen in Mekka zag Rudy dat de berg van het licht (Jabal al Nour) bedolven was onder het plastic. Achtergelaten door andere pelgrims. Een pijnlijk beeld, dat stevig bij Rudy binnenkwam. Wat doe je dan? Op een houten fiets op avontuur naar Mekka om aandacht te vragen voor het thema zwerfafval. In ieder land waar ze kwamen zetten ze acties op touw, die te volgen waren via Facebook. Zo vertelden ze op de Egyptische televisie over hoe ze hun eigen water kookten en in een thermosflesje mee namen, om geen plastic flesjes te hoeven kopen. Uiteindelijk gingen ze aan de slag op de plek waar het allemaal begon: de Jabal al Nour. Bij hun opruimactie kregen ze hulp van een steeds groter wordende groep mensen, van lokale taxichauffeurs en winkeliers tot mede pelgrims.

Een stuk van de berg van het licht voor en ná een opruimactie van Rudy en Mohammed.

Jullie reis bleek niet alleen in het teken te staan van duurzaamheid, maar ook van verbinding. Reizen van Maassluis naar Mekka zou voor veel mensen klinken als een avontuur, maar toch ook als een reis die niet zonder gevaren is. Waardoor de meesten waarschijnlijk liever in een hotelkamer verblijven dan dat ze de mensen opzoeken, zoals jullie hebben gedaan.

“Voor ons was het natuurlijk ook spannend, maar uiteindelijk viel het erg mee. Ik denk dat de spanning met name zit in de angst voor het onbekende. In elk land waar we kwamen werden we gewaarschuwd voor het buurland. “In Oost Europa zou ik echt uitkijken hoor!”, hoorden we in Duitsland. Terwijl we in Egypte te horen kregen dat onze reis waarschijnlijk in een Saoedische cel zou eindigen. Uiteindelijk kregen we waar we ook kwamen eten en onderdak aangeboden. In het gevreesde Saoedi Arabië stopten mensen zelfs op de vluchtstrook om een praatje met ons te maken of om drinken aan te bieden. Natuurlijk stel ik ook m’n vraagtekens bij het beleid van de overheid van dat land, maar de mensen die wij hebben ontmoet lieten me inzien dat het erg zonde is om daarom gelijk een heel volk af te schrijven.

”Verbinding blijkt een thema te zijn, dat vaker terugkomt in het verhaal van Rudy. Van moskeeën tot op scholen, overal probeert Rudy de interesse voor het thema duurzaamheid aan te wakkeren. Daarbij krijgt hij dan natuurlijk vaak te maken met hele verschillende groepen mensen.

Veel organisaties hebben juist problemen met het bereiken van een brede doelgroep, waarom lukt jou dat wel?

“Het merendeel van de organisaties waar ik zelf gewerkt heb, hebben weinig prioriteit voor diversiteit binnen de organisatie. Uiteindelijk blijkt dan dat ze problemen krijgen met het bereiken van een brede doelgroep, terwijl ze dat wel willen. Een ander probleem is dat duurzaamheid ook vaak moeilijker wordt gemaakt dan nodig is. Dan worden er termen gebruikt als circulaire economie, terwijl het vaak over iets simpels gaat als hergebruik en zuinig zijn op je spullen. Als we het simpel houden voelen mensen ook veel sneller dat ze zelf iets kunnen doen. Om mensen te bereiken moet je je in hun schoenen kunnen verplaatsen. Als ik met iemand praat bedenk ik altijd: Wat is voor diegene nou juist belangrijk? Bij iemand die met weinig rond moet komen kun je bijvoorbeeld beginnen met een gesprek over het drinken van kraanwater in plaats van flesjes spa blauw of cola. Dan bespaar je financieel, en het is ook duurzamer.“

Houd het simpel dus. Dat klinkt als een goede leidraad, zeker bij jullie werk voor Snoeproutes waarbij je scholieren moet zien te stimuleren tot schoon gedrag.“

Dat is inderdaad een ander mooi voorbeeld, en ook hier kan het weer heel simpel zijn. Voor Snoeproutes werkten we bijvoorbeeld met een school die kinderen mee de natuur in nam als beloning voor het vinden van een oplossing voor zwerfafval op het schoolplein. Die kinderen kwamen normaal de wijk niet uit, maar je ziet dat ze dan de natuur ook meer gaan waarderen. Eigenlijk net zoals dat vroeger ook bij mij gegroeid is .

”Rudy is trots dat hij samen met Mohammed zijn dromen heeft kunnen najagen. Ook al was het op een ongeplande manier. Waar ze eerst moesten knokken om leuke initiatieven te starten, is het nu zo gegroeid dat Rudy zelfs tijd te kort komt. Zijn verhaal laat zien dat als je ergens een zaadje plant en er voor gaat, daar bijna als vanzelf heel veel moois uit kan voortkomen. Ook zonder perfect plan kun je mooie dingen bereiken!

Geschreven door Stephen Verheul