Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Talitha – ThePunchyPack

4 mei, 2015 interview

Initiatief
Over Ebru

Van ’MVO’ wat betekent dat? naar mede-oprichter van de Duurzame Jonge 100, en nu succesvol sociaal ondernemer met als doel duurzaamheid mainstream te maken. Talitha Muusse (23 jaar) ontwikkelde zich razendsnel. “Ondernemerschap, ook al is het op winst gericht, hoeft niet te bijten met duurzaamheid”. Vinden wij ook Talitha!

ThePunchyPack1-150x150 Gelukkig weet Talitha Muusse na een lange werkdag nog tijd voor een kopje koffie met ons te vinden. Ze ploft neer op het bankje in de Bijenkorf. “Hierna nog een laatste afspraak”, glimlacht ze.

“Ik had met andere jonge dames in duurzaamheid een keer een gesprek over dat er zo weinig jongeren op duurzaamheidsevents waren. En na het uitkomen van de Duurzame 100 voerde Anne Walraven een intensieve discussie op Twitter waarna ze besloot: “tijd voor een jongerenlijst!”. Vervolgens zijn we een team gevormd en maakten we een lijst van duurzame jongeren op onze telefoon. Daarna ging alles erg snel”, vertelt Talitha, “er kwam een projectplan van twee A4’tjes en een goed communicatieplan en binnen vier maanden hadden we de Duurzame Jonge 100 lijst online. Op Twitter werd DJ100 een trending topic en veel jonge mensen haakten aan. Dat was heel vet! Veel mensen kenden al die jonge gezichten niet. We hadden echt iets moois neergezet!”


“De uitdaging is duurzaamheid bekendheid te geven bij jongeren die er niet snel mee in aanraking komen.”

“De uitdaging is om het thema duurzaamheid bekendheid te geven onder de jongeren die er niet zo snel mee in aanraking komen. Je ziet dat er vaak een bepaalde ‘duurzaamheidstaal’ wordt gesproken, die jongeren soms niet goed spreken. Wij stemden ons woordgebruik af op een jonger publiek en brachten het wat spannender en frisser, zo spraken we een grote groep jongeren aan.” Talitha is even stil en denkt na. Dan zegt ze: “Maar helaas zag je ook bij ons dat het exclusief was: er stonden met name hoogopgeleide mensen op, veelal man, en er was weinig culturele diversiteit. Het was jammer dat we ondanks dat we wel op die dingen gelet hebben, het niet terug kwam in de lijst.”

Maar hoe begon Talitha zelf met duurzaamheid? Ze vertelt: “Vijf jaar geleden kwam ik via een stage bestuurskunde bij MVO Nederland terecht. Ik had geen idee wat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) betekende.” Tijdens haar stage ging ze bij veel ondernemers op bezoek die met MVO bezig zijn. “Het werd voor mij duidelijk dat niet alleen burgers een rol hebben in het aanpakken van milieuvraagstukken, maar bedrijven ook. Ondernemen en met duurzaamheid bezig zijn hoeft elkaar niet uit te sluiten, dit kan juist motiverend werken. Duurzaamheid gaat voor mij ook over kwaliteit, je wil iets afleveren waarmee de klant tevreden is en waar je trots op kan zijn. Werken mag lonen. Het kan juist een motivatie zijn om sneller en efficiënter te werken. Maar ik wil ook iets doen wat positieve impact heeft op mensen. Daarom is het niet gek dat ik nu als sociaal ondernemer bezig ben”, besluit ze. Tegenwoordig is Talitha mede-eigenaar van de sociale onderneming the Punchy Pack, check voor meer info de site!

Ook klaar om te ondernemen en impact te hebben? Wat zou jij doelstelling zijn, praat eens met vrienden hierover!

door: Thiëmo Heilbron