Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Thami Schweichler – Makers Unite

3 april, 2018 interview

Thami Schweichler is een van de initiatiefnemers van Makers Unite, een organisatie die vluchtelingen (zelf geeft hij de voorkeur aan de term nieuwkomers) verbindt met creatieve ondernemers. Samen maken ze producten, delen ze verhalen en zo leren de nieuwkomers hoe ze hun talenten kunnen inzetten in een nieuwe omgeving. Het initiatief leverde Makers Unite de Refugee Challenge Award op, die werd uitgereikt door de Verenigde Naties en de IKEA Foundation. Wij zijn benieuwd naar de man achter dit bijzonder mooie idee en zoeken hem op in Amsterdam.

Het vriest in de hoofdstad, dus blijven we lekker in de cabine zitten wanneer we met het veerpondje het IJ oversteken op weg naar de Tolhuistuin. Zoals velen in Nederland, is Thami zelf nog maar net bijgekomen van een griepvirus. Om op te warmen bestellen we twee gemberthee en blikken we terug op de periode medio 2015. Het is de climax van de vluchtelingencrisis, verschillende burgeroorlogen in het Midden Oosten en Noord-Afrika zorgden ervoor dat een grote stroom mensen op de vlucht slaat en per boot naar Europa trekt. “Ik weet nog dat ik dacht, ik moet iets doen.”

Re-vest life

De kans om iets te doen zou komen. Ten tijde van de vluchtelingencrisis, werkte Thami voor de organisatie The Beach for creative innovation in Nieuw West als vrijwilliger. De directeur van deze stichting kreeg de vraag of hij met zijn organisatie wilde nadenken over het vinden van een oplossing voor alle reddingsvesten die aanspoelden op de Griekse stranden. “Het ging om een miljoen reddingsvesten! In samenwerking met nieuwkomers en lokale ontwerpers zijn we gaan nadenken over een oplossing. Tijdens de eerste brainstormsessies kwamen we al snel tot de conclusie dat het echte probleem niet de reddingsvesten waren, maar de mogelijke sociale exclusie van de nieuwkomers.” Zo begon de eerste campagne van Makers Unite genaamd re-vest life. De lokale ontwerpers en nieuwkomers gaven een nieuw leven aan de reddingsvesten door er lintjes van te maken. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met laptophoezen, tassen en werd er zelfs een trouwjurk van reddingsvesten gemaakt.

 data-lazy-src=