Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Vergeten fruit: Rosemarijn van de Wiel

26 september, 2022 interview

leestijd: 12 minuten

 

Stel je voor dat je een appelboom, druiven of frambozen in je tuin hebt. Ieder jaar pluk je daar de vruchten van. Omdat het echter meer fruit is dan je zelf op kunt eten, houd je ook veel over. Zelfs nadat je wat aan je buren en vrienden hebt weggegeven houd je nog fruit over! Wat zou jij dan doen met dit fruit?

 

Foto: Omroep Brabant ©.

Die vraag stelde Rosemarijn zichzelf ieder jaar als de fruitbomen van haar ouders weer vruchten kregen. Ze bedacht dat er waarschijnlijk veel meer mensen zijn die ook fruit overhielden. Hier wilde ze wat mee doen! Zo ontstond haar initiatief Vergeten Fruit. Hiermee redt ze niet-geplukte vruchten bij mensen uit hun tuin en daar maakt ze (h)eerlijke producten zoals jam en sap van.

Van denken naar doen.

Haar idee voor het starten van een onderneming had ze al lange tijd. Een eerste stap die ze zette, was het toetsen van haar idee. “Het was natuurlijk nog maar de vraag of het daadwerkelijk zo is dat mensen die fruitbomen hebben veel fruit overhouden.” Of was dit alleen bij mijn ouders en andere mensen in mijn omgeving het geval? Om die reden ben ik met mensen in gesprek gegaan die fruitbomen hebben. Ik vroeg hen wat ze wel of niet deden met al het fruit.” Haar vermoeden bleek te kloppen; er waren nog veel meer mensen die fruit over hadden! Tijdens de afgelopen oogstperiode, in het voorjaar van 2019, besloot ze haar ideeën de ruimte te geven.

Positieve druk

Het plan was om haar initiatief stap voor stap en rustig op te zetten, maar in de praktijk liep dat anders! Vergeten Fruit werd door de media opgepikt en kwam in een  stroomversnelling. Na een uitzending van Omroep Brabant kreeg Rosemarijn veel reacties van mensen met fruitbomen. Ze kreeg meer uitnodigingen om te komen plukken dan ze kon aannemen. “Het is zo snel gaan rollen en er kwam zoveel op me af, dat ik geen tijd heb gehad om vooraf een gedetailleerd plan uit te werken. Door die positieve druk kwam ik echt in de doe-stand”.  Tijdens de wintermaanden keek Rosemarijn terug op de afgelopen ontwikkelingen om zich zo voor te bereiden op de oogstseizoenen in de toekomst.

Toekomstplannen

Vergeten Fruit is een duurzame onderneming vanuit het zero-waste principe. “In de toekomst kunnen we nog meer voedselverspilling tegen gaan door Vergeten Fruit op te schalen in verschillende lokale vestigingen in Nederland.” Maar Rosemarijn ziet duurzaamheid nog breder. Bijvoorbeeld door te gaan werken met kwetsbare groepen zoals vluchtelingen of mensen in een burn-out traject. “Ik zie qua duurzaamheid ook nog potentie voor gezondheid! Vergeten Fruit biedt kansen om positief bezig te zijn met je gezondheid. In de natuur kun je fijn met anderen samenkomen en je hoofd leegmaken tijdens het plukken. Er zijn bijvoorbeeld ook appels naar Resto Van Harte gegaan, waar ze in projecten samen met ouderen en kinderen werken.” 

Fotomateriaal van: Rens Bressers Fotografie ©.

Wil jij ook je eigen duurzame onderneming starten?

Dan heeft Rosemarijn een goede tip die je wellicht niet verwacht. Het is namelijk mogelijk dat je je eigen idee als vanzelfsprekend bent gaan zien en de toegevoegde waarde van je idee daardoor minder beseft. “Als je zelf een idee hebt, waar je al wat langer mee rondloopt, wordt dat idee voor jou normaal. Maar besef je goed dat je echt iets toevoegt! Mensen komen nu ook nog wel eens tegen me zeggen dat Vergeten Fruit zo’n goed idee is. Dat vergeet je soms zelf even.” 

Help je mee!?

Er zijn genoeg fruitbomen om het komende oogstseizoen van te plukken! Wil jij Rosemarijn helpen plukken? Of ben/ken je een organisatie die graag het fruit zou willen ontvangen? Laat het haar dan weten door een berichtje te sturen naar

Interview door: Daisy Lake