Kiza

Initiatief
Over Ebru

kiza 640-960“Ik kom uit een land waar een verschrikkelijke oorlog heeft gewoed. Ik ben uit Congo gevlucht en heb in een vluchtelingenkamp gewoond. Vanuit dat vluchtelingenkamp in Tanzania ben ik naar Nederland gekomen. Het verlaten van je eigen dorp door een oorlog vormt je. Maar ik wil daar niet te veel in blijven hangen, ik kijk liever naar de toekomst. Mijn verleden is wel de basis voor wie ik nu ben en ook voor waar ik naartoe wil. Ik vind alleen dat mijn verhaal één van duizenden is. Optimisme, vooruitgang, kansen zien en ze pakken, dat is wat voor mij belangrijk is.”

Kerk

“Ik werd in Nederland in het diepe gegooid. Een nieuw leven opbouwen is moeilijk; het leren van een nieuwe taal, het vinden van je plek. Ik vind het fijn dat er mensen zijn in Nederland die je echt willen begeleiden, in mijn geval waren dat mensen van de Kerk. Daar ben ik zelf erg dankbaar voor. Uiteindelijk heb ik de kans gehad om naar school te kunnen gaan, heb mijn VWO diploma gehaald en nu studeer ik aan de universiteit.”


“Ik merk dat ik anders denk en doe. Dat hoeft niet per se goed te zijn, het levert wel extra dynamiek op.”

“Ik geloof misschien daarom heel sterk in eigen kracht. Mensen moeten kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Ik vind bijvoorbeeld de sociale zekerheid interessant, maakt dat mensen soms niet lui? Daar moeten beleidsmakers dan iets aan doen. Ik ben daarin terughoudend. Zoek een baan voor iemand, zo creëer je een plek voor iemand in de samenleving.”

Mix van culturen

“Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd in Nederland is dat je de organisatie en realisatie van initiatieven stap voor stap en gefocust moet aanpakken. Een stuk structuur. Maar mijn Congolese achtergrond heeft ook een meerwaarde, omdat ik met mijn specifieke ervaring nieuwe inzichten toe kan voegen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik soms anders denk en anders doe. Dat hoeft niet per se goed te zijn, maar het levert wel een extra dynamiek op.”

Toekomst

“Mijn persoonlijke droom is een grote schrijver worden en op die manier mensen inspireren. Ook wil ik Kizason Connect uitbreiden zodat ik onder meer Afrikaanse jongeren die geen basis hebben voor school een zomerprogramma kan aanbieden waar ze belangrijke vaardigheden kunnen leren zodat ze bijvoorbeeld een MBO opleiding kunnen gaan doen. Nu richt ik me vooral op mijn studie, stage en het publiceren. Daarnaast werk ik aan een boek over het lot van asielzoekers in Europa. Ik heb nog veel meer grote plannen, ik durf namelijk te dromen.”

door: Bogdan Koetsier