Lawrence

Initiatief

 Over Lawrence

Lawrence 150x150“Mijn ambitie heeft ook te maken met waar ik vandaan kom.”, vertelt Lawrence. “Mijn vader is overleden toen ik 2 jaar was, en opeens stond mijn moeder er alleen voor. Zij heeft veel opgeofferd voor mij en mijn oudere broer. Het was voor haar erg moeilijk zonder partner in een vreemd land.”

“Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Heemskerk, waar wij met onze Chinese afkomst wel opvielen. Ik heb hier het VMBO afgemaakt en daarna kwam de zoektocht naar een MBO-opleiding die bij mij paste. Ik heb fotografie geprobeerd en juridisch medewerker, maar dit was niks voor mij. De koksopleiding heb ik afgemaakt. Tijdens mijn tijd op het MBO was ik actief bij de studentenvereniging Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs. Toen ik 21 was dacht ik: misschien past HBO beter bij mij. Ik heb de 21+ test gedaan en werd toegelaten. Nu ben ik bezig met de opleiding Bestuurskunde, wat ik erg leuk vind. Je leert hier echt het politieke spel. Wat ik hierna wil doen weet ik nog niet precies, misschien een master in het buitenland.”
“Ik mis nog wel diversiteit en jongeren in de milieuwereld.”

“Mijn moeder heeft mij geleerd om bewust te leven. Zij is Chinees Boeddhistisch, dan eet je bijna geen vlees en vis en zorg je dat je goed met de wereld omgaat. In China houdt men niet van verspillen, dit heb ik van jongs af aan meegekregen. Ondanks dat ik een grote vleesliefhebber ben, eet ik nu geen vlees en vis meer, simpelweg omdat het niet goed is.”

“Ik ben geneigd te veel werk op me te nemen, maar in deze functie merk ik wel: hoe meer uren je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. Als ik puur naar mijn taken kijk, haal ik daar nog niet echt voldoening uit; échte voldoening haal ik namelijk uit het feit dat ik de buitenwereld opzoek en met mensen in gesprek ga. Daar krijg ik veel meer energie van dan wanneer ik de hele tijd op kantoor zit. Ik leer dus veel omdat ik veel naar buiten ga, al maak ik daardoor wel meer uren. Er komt nu een Nederlandse klimaatbeweging die NGO-onafhankelijk is en klimaat weekenden organiseert. Dit kost natuurlijk wat tijd, maar zorgt wel weer voor nieuwe kansen, mogelijkheden en nieuwe connecties. Het draait hierbij niet alleen om ons als organisatie, maar juist veel meer om de mensen waarmee je in aanraking komt.”

“In december gaan we naar de klimaattop in Parijs. We hopen vanuit heel Europa met minimaal een miljoen man door de straten te marcheren. Vanuit JMA vertrekken we met de bus met 100 jongeren en het lijkt erop dat er meer jongerenorganisaties uit verschillende Europese landen aanwezig zullen zijn. Dit is ook weer een leuke manier voor de Nederlandse jongeren om in contact te komen met jongeren uit andere landen met dezelfde belangen.”

“Ik mis nog wel wat diversiteit in de milieuwereld en ook onder de jongeren. In duurzaamheid zie je wel al meer jongeren, want duurzaamheid is hip, maar de milieubeweging gaat een stap verder: waar de duurzaamheidsbeweging bestaande processen wil verbeteren, willen wij in de milieubeweging deze processen helemaal omgooien.”

door: Iris Drenth