Mary

Initiatief
Over Princess
maryUnescopersoon“Ik ben geboren in de VS, heb een Grieks Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Ik heb het laatste tweederde deel van mijn leven in Nederland gewoond, dus ik noem mezelf altijd tweederde Nederlander. Mijn ouders zijn Grieks Orthodox, wat natuurlijk niet erg mainstream is in Nederland. Eigenlijk ben ik vaak een wandelende interculturele dialoog geweest, haha.”

Soms ‘de ander’ zijn
“Toen ik op mijn zevende hier naartoe verhuisde, kwam ik op de Veluwe in een bosdorpje terecht. Er was daar een sterke dorpscultuur. Iedereen woonde er al generaties lang en iedereen kende elkaar. Het toetreden tot die gemeenschap ging natuurlijk, maar was soms ook lastig.”

“Ik was de enige met een migranten achtergrond op de basisschool en had een ander uiterlijk. Mijn middelbare school lag in de Bible Belt, dus bijvoorbeeld tijdens feestdagen kwam het gesprek op wat ze betekenden voor ons. Een bepaalde identiteit werd me soms opgelegd. Ik was dan ‘de ander’. Het heeft me doen afvragen waarom sommige mensen het zo belangrijk vinden om verschillen te benadrukken. Ik heb geleerd me te verplaatsen in anderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat bij mij een heleboel zelfreflectie zit ingebouwd.”

“Mijn ouders hebben me bijgebracht: er kunnen best verschillen zijn tussen mensen, maar als je met elkaar in gesprek gaat moet het uitgangspunt zijn dat er uiteindelijk meer begrip komt, in plaats van dat er veroordeling plaatsvindt. Ik vind het dan ook bewonderenswaardig wanneer iemand okee is met een ander z’n verschillende identiteit of keuzes. Daarnaast vind ik het gewoon razend interessant om de verschillende manieren te zien waarop mensen naar de wereld kijken.”

De kracht van diversiteit
“Ik heb in mijn dagelijks leven veel verschillende typen mensen opgezocht. Niet zozeer etnisch, maar meer in mindset. Bij sommige vrienden kan ik lekker chillen en onzin uitkramen, terwijl ik me met andere vrienden soms verlies in een filosofisch gesprek. Ik vind het belangrijk dat je altijd sensitief bent naar anderen. Volgens mij creëer je daarmee sociale cohesie. Daarnaast moet je beseffen dat iedereen meerdere identiteiten heeft en dit vaak complexer is dan in discussies over nationale identiteit en burgerschap naar voren komt.”

“Opgroeien vanuit verschillende culturen helpt je een bepaald bewustzijn over verschillende contexten en meningen te ontwikkelen. Ik zie het Griekse in mij terug in een bepaalde denkwijze. Laatst sprak ik in een groepsgesprek een vrouw met Griekse roots. Zij probeerde iets uit te leggen in het Engels. Ik besefte dat zij dezelfde soort termen en concepten gebruikte die ik ook vanuit de Grieks-Orthodoxe cultuur ken. Ik denk dat dit soort dingen onderbewust veel meer een rol spelen dan je in eerste instantie zou denken.”

“Ik denk dat ik binnen het klassieke beeld van Nederlands val, maar tegelijkertijd val ik daar ook buiten. Laatst nog stond ik in de tram toen een mevrouw Turks tegen me begon te praten. Ik besef wel degelijk dat je uiterlijk wordt geïnterpreteerd, maar ik heb dit hopelijk positief weten te gebruiken. Ik word in heleboel verschillende kringen geaccepteerd, ik pas in vele werelden.”

Actieve houding
“Wat ik de jongeren in Nederland zou willen meegeven? Pfoe, mag het maar één ding zijn? Volgens mij realiseren jongeren zich vaak niet dat ze al actief kunnen meedoen in de maatschappij, hun stem kunnen laten horen en hun impact doen gelden. Ga op zoek naar waar jij iets wil betekenen en hoe dat moet, zoek mensen die met je mee willen doen en stoor je vooral niet aan mensen die zeggen dat iets niet kan. Ga ervoor!”

door: Thiëmo Heilbron

jongerenvertegenwoordigers logo