Mitchell

Initiatief
Over Mitchell

IMG_3931“Het lijkt nu misschien alsof alles met gemak gaat, maar er is natuurlijk ook altijd angst en onzekerheid. Dat had ik tijdens veel momenten in mijn leven en nog steeds in verschillende bezigheden. Maar ik heb geleerd dat ik beter bepaalde angsten onder ogen kan zien en proberen te overwinnen dan ze te negeren. Te eindigen als een arme man is een voorbeeld van iets wat ik absoluut wil vermijden. Maar ik kan mijn angst hiervoor overwinnen op een positieve manier, door een bijdrage te leveren.”

Geld en rijkdom
“Op dit moment verdien ik nog geen geld met wat ik doe, maar ik krijg veel rijkdom in vorm van geluk, voldoening en plezier. We hebben trouwens wel een mooie opdracht binnen gehaald voor mentorpool, dus daar ga ik wel wat mee verdienen. Verder werk ik parttime, om de rekeningen te betalen, maar ook om mezelf blijven te ontwikkelen. Op de lange termijn wil ik fulltime met sociaal ondernemen en NUC bezig zijn. In de tussentijd ben ik al hartstikke blij dat ik in een omgeving ben met jonge energieke mensen, een omgeving waarin ik veel nieuwe dingen kan leren.”

Gewoon begonnen
“Een praktische eerste stap was alles op papier te zetten. Tenminste… Eerst ging ik in gesprek met een kennis. Toen had ik alleen nog een idee. We hebben erover gepraat en gediscussieerd. Dat heb ik toen op een A4tje gezet. Erna heb ik vrienden en kennissen bij elkaar geroepen die mijn idee wellicht interessant zouden vinden. We hebben een strategie-sessie gehouden waar iedereen op mijn idee kon reflecteren en zelf ideeën kon aandragen. Dat heb ik toen met twee personen uitgewerkt tot een business plan. En toen zijn we gewoon begonnen.”

“Problemen waar ik tegen aanliep waren commitment van mensen die eerst enthousiast reageerden maar toen het echte werk begon minder toegewijd bleken. Maar ach, ik ben zelf gewoon doorgedaan. De mensen die niet wilden zijn afgehaakt, prima, en de mensen die wel wilden zijn gebleven. Later zijn er ook nog andere mensen bijgekomen. Ik heb mensen gevonden via via en door een beetje te netwerken eigenlijk. Het belangrijkste was gefocust te blijven op de missie en het doel.”

Uitdagen en motiveren
“Ik houd van actief zijn, bezig zijn met van alles, mezelf te blijven uitdagen: waarom dingen die sommige mensen zien als onmogelijk niet gewoon proberen? Dat geeft me de drive om soms dagen te maken van 9 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Ik ga niet voor een bepaalde positie, het gaat me meer om de idealen. Ik heb niet een bepaald heel concreet doel, het gaat mij om het gene wat mij motiveert: gelijkwaardigheid.”

Duurzaamheid
“Duurzaamheid is voor mij een manier waarop je leeft, consumeert, eet, drinkt, reist… Het gaat erom dat je begrijpt dat je onderdeel van een groter geheel bent, je omgeving, een netwerk van mensen, de planeet met bepaalde basiselementen van de natuur, zoals zuurstof van bomen. Ik wil een wereld waarin ik zelf lekker kan leven, maar waar mijn kinderen dat ook kunnen, en hun kinderen ook. Ik zeg niet dat ik perfect ben, maar ik probeer zoveel mogelijk met een verantwoordelijke manier om te gaan met alles. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een eigen bedrijf, waarbij ik waardecreatie vanuit afval wil koppelen aan waardecreatie voor de maatschappij en voor de natuurlijke omgeving.”

Mijn voorbeeld: mezelf en anderen verder helpen
“Ik heb zoveel voorbeelden en ik denk dat iedereen dat zou moeten hebben. Het is moeilijk er eentje uit te kiezen, maar Nelson Mandela is wel echt iemand die ik graag ontmoet zou willen hebben. Hij liet zien dat het mogelijk is op een vreedzame manier voor je rechten op te komen, en niet alleen die van jezelf. Hij liet zien dat het het waard is je in te zetten voor de samenleving en maatschappij, ook als je tegenwerking ondervindt.”

door: Thiëmo Heilbron