Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

De verkeerde vraag

9 februari, 2017 nieuws

Ik heb altijd de verkeerde vraag gesteld: ‘is duurzaamheid een elite ding?’ Inmiddels vraag ik: ‘waarom is duurzaamheid een elite ding?’ (Terwijl de staat van de planeet en ons mensen erop iedereen aangaat.)
 
Nog steeds maak ik me zorgen wanneer ik op duurzaamheidsevenementen ben en ik zie dat het publiek en de organisatie niet een afspiegeling van de maatschappij zijn. Zoals afgelopen week toen we met Fawaka Nederland en Pakhuis de Zwijger een evenement organiseerden; ik miste diversiteit. Diversiteit die nodig is omdat we, met de groene en sociale uitdagingen waar we voor staan, állemaal in actie moeten komen. Als we de hele samenleving willen vergroenen, moeten we ook iedereen bij het debat betrekken. Wit en zwart, jong en oud, vrouw en man. Fietsenmaker en filosoof.
 
Maar waarom mist die diversiteit binnen duurzaamheid? Ik denk dat wat we zien het gevolg is van een ingewikkelde overlap van factoren. Verschillen in kansen, kennis, geld, herkenbaarheid, (maatschappelijke) status en identiteit, om er maar een paar te noemen.
 
Maar eigenlijk weet ik het antwoord niet.
 
Daarom ben ik blij dat we eindelijk zover zijn met Fawaka Nederland dat we dat kunnen gaan onderzoeken. Ik wil de groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de duurzaamheidswereld in kaart brengen, en een stem geven en uiteindelijk deze groepen verbinden.
 
Het eerste onderzoek gaat over wat Nederlanders met een niet westerse migratie-achtergrond nou eigenlijk van duurzaamheid vinden. Een deel van het verhaal wordt gemist. Hopelijk help je mee om het volledige verhaal te vertellen. Hou ons in de gaten, en wanneer we zover zijn, deel het onderzoek dan onder je vrienden en geef hen ook een stem.
 
Op weg naar duurzaamheid voor iedereen.
 
 

De vragenlijst staat ondertussen online!
Klik hier om naar de vragenlijst te gaan!

door: Thiëmo Heilbron