Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

FWKNL @ De Jonge Klimaattop

26 november, 2015 nieuws

Wat is de rol van jongeren in de discussie over klimaatproblematiek? Lastig! Wij zijn een generatie die te maken zullen krijgen met de gevolgen van klimaat verandering, hoewel het de generaties van onze ouders zijn die ons met de Take, Make, Dispose mentaliteit aardig in de nesten hebben gewerkt. Tegelijkertijd zijn de mensen die het voor het zeggen hebben nog veelal uit oudere generaties, terwijl ze beslissen over onze toekomst.

De jongeren klimaattop bracht verschillende jongeren organisaties en jongeren bijeen om de koppen bij elkaar te steken over wat onze rol in dit alles is. Hoe zorgen wij er dan tenminste voor dat onze kinderen zometeen wél goed met de aarde en met elkaar verder kunnen.

Bewonderenswaardig dat de organisatie de top bij ROC Vondellaan in Utrecht organiseerde, omdat zij daarmee meteen een statement maakte: de afstand van hoogopgeleid en laagopgeleid binnen duurzaamheid, daar moeten we bewust mee aan de gang. Dat moet doorbroken. Daarmee is de organisatie al stappen verder dan andere duurzaamheidsevents.

De diversiteit in leeftijd was groot. Bij het scholieren programma liep bijvoorbeeld de 16-jarige Wessel die vertelde over zijn idee om een duurzame kleding winkel op te zetten voor scholieren. Uitwisseling tussen verschillende leeftijden is belangrijk omdat mensen binnen hun ‘leeftijdsnetwerk’ de duurzame boodschap kunnen verspreiden.

Van workshops tot filmvertoningen, en dialoog sessies tot verantwoorde lunch, voor ieder was er genoeg te beleven. Aan het eind van de dag ontstond de discussie over wat de oudere generatie in macht nou eigenlijk met onze stem doet. De conclusie: niet zoveel. Blijkbaar hebben we als jongeren nog een “Ahh-schattig jongeren vinden er ook wat van”-gehalte. Hoe zouden we door andere partijen nou serieuzer genomen kunnen worden? We moeten ervoor zorgen dat we met de beleidsbepalers aan tafel komen. Zo een dialoog zou een mooie eerste stap zijn.

We sloten af met de verkiezing van jongeren media vertegenwoordigers die onze stem op de klimaat top in Parijs en daaromheen mogen laten horen. En erna natuurlijk gezellig met een borrel!

Door: Thiëmo Heilbron