Een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie.

Muffins met een missie

2 december, 2016 nieuws

Op donderdag 30 november zijn we muffins gaan eten met Simone van Baking Power. Deze overheerlijke muffins zijn gebakken door vrouwen die slachtoffer zijn geweest van mensenhandel en nu een nieuw bestaan willen opbouwen. Met een fietskoerier werd de muffins naar ons koffietentje gebracht. Daar peuzelden we ze snel op, want behalve relatief gezond (weinig suiker en geen geur-, kleur-, en smaakstoffen) zijn de muffins vooral erg lekker. Gezond, sociaal én groen; dat lusten wij bij Fawaka Nederland wel!
 
Baking Power is een startende sociale onderneming met grootse dromen; zo willen ze zoveel mogelijk vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt bereiken en hen aan een baan helpen. Ze zijn nog druk bezig die droom om te zetten in de juiste strategie, op dit moment denken ze eraan om gerichte cursussen te gaan aanbieden voor de vrouwen die bakken, zoals een cursus solliciteren en een cursus over het opbouwen van de CV. Op deze manier wordt de opbrengst van de muffins geïnvesteerd in de vrouwen die ze gebakken hebben. De manier van werken is knap, bedenkend dat er op tijd een professioneel product geleverd moet worden terwijl de vrouwen niet altijd kunnen beloven een bepaald aantal uren in de week te komen bakken.
 
De kracht van Baking Power zit in twee aspecten; laagdrempeligheid en het bieden van veilige gezelligheid. Wat ons betreft zijn dit belangrijke wapens in de verduurzaming van de Nederlandse samenleving. Tijdens het bakken van de muffins wordt er in principe niet gepraat over wat de vrouwen hebben meegemaakt; zo wordt het beeld van slachtoffer doorbroken en wordt er ruimte geboden voor gezelligheid en positiviteit. Daarnaast is het aan de vrouwen zelf hoe ze verder gaan met Baking Power. Als ze een paar keer muffins komen bakken is dat goed, als ze vaker willen of kunnen komen en hulp willen bij zelfontwikkeling, dan is dat ook goed. De mogelijkheden zijn er, de vrouwen geven aan wat bij hen past.
 
Zo bezocht Baking Power Kracht on Tour, een evenement van Women Inc en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wij waren er, op aanraden van Baking Power, ook. Op dit evenement werden vrouwen geïnspireerd om hun talenten te ontdekken en te verzilveren om financieel minder afhankelijk te zijn. Het viel ons op hoe divers het publiek was en dat terwijl 90% vrouw was! Naar onze mening was het publiek zo divers omdat er geen keurslijf of visie werd opgelegd. Er werden inspirerende verhalen van heel verschillende mensen gedeeld en wat het publiek er mee deed was aan hen. Dus ook hier werd laagdrempelig veel geboden, maar het was aan jezelf om te bepalen hoe en of je ermee verder ging. We hebben begrepen dat er veel nieuwe contacten zijn gelegd met de dames van Baking Power, zo wordt door middel van samenwerking het gat tot de arbeidsmarkt verkleind. Mooi toch?
 
Baking Power en Kracht on Tour zijn mooie voorbeelden van inclusieve verduurzaming van de Nederlandse samenleving. Op een positieve, laagdrempelige manier zorgen zij ervoor dat men gelooft in hun eigen kunnen om zichzelf en de wereld te verbeteren. Op hun eigen manier en binnen hun eigen visie. Wij van Fawaka Nederland kunnen zulke initiatieven en evenementen alleen maar steunen. Wij zetten dan ook in op een vruchtbare samenwerking met Baking Power en hopen samen met hen nog veel mensen te inspireren.
 
Geschreven door Maaike Gerritsen
 
Bekijk hier ook het filmpje over Baking Power op ons Youtubekanaal!