Princess

Initiatief

Over Princess

princess-halfRoots

“Wat ik echt door mijn Ghanese roots heb meegekregen is warmte, gastvrijheid en gedrevenheid. Dit zie je bij veel Ghanese kids terug. Naast Nederland, voelt Ghana ook als een thuisbasis voor mij. Elke keer als ik daar ben voelt het ontzettend fijn. Het lijkt me ook fantastisch om in Ghana aan de slag te gaan en te investeren in de kansen die het land te bieden heeft. De Ghanese community in Amsterdam is erg hecht, als er een trouwfeest is, een kind geboren wordt, of iemand overlijdt, komt iedereen supporten! ”

Verkaasd articuleren
“Ik heb vaak genoeg te maken met vooroordelen. Ik werkte een tijd in een kledingwinkel en toen vroeg een klant of ik dat fulltime deed, of daarnaast nog een opleiding, MBO ofzo? Toen ik vertelde dat ik een universitaire studie deed, zei hij verbaasd: ‘o, beauty én brains’. Ik wist niet of ik dat nou als compliment moest opvatten. Zo zei iemand eens: ‘jeetje, jij bent wel echt verkaasd, he?’, een ander zei weer: ‘Huh? Ik dacht dat je een accent zou hebben, maar je articuleert zo goed’. Opmerkingen van mensen die andere verwachtingen hebben als ze je voor het eerst zien zijn er altijd. Daar laat ik me niet door afleiden.”

Rolmodellen
“Iemand die ik graag nog een keer zou hebben ontmoet is Kwame Nkrumah, de eerste president in Ghana. Ghana is het eerste land van het Afrikaanse continent dat onafhankelijk is verklaard, mede dankzij hem. Wat zo bijzonder aan hem is, is dat hij zich inzette om het hele Afrikaanse continent sterker te maken. Hij stond voor samenwerking in heel Afrika. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, want sommigen zeiden dat dat ten koste ging van Ghana zelf. Maar hij droomde van een sterk Afrika en keek naar het grote plaatje. Hij dacht echt out of the box, dat bewonder ik van hem.”

“In mijn directe omgeving zijn de sterkste mensen die ik ken, een beetje cliché, mijn ouders. Zij hebben alles opgegeven zodat hun drie kinderen hier nu mogelijkheden hebben die zij in Ghana nog niet hadden. Dankzij hen kan ik vandaag aan de Vrije Universiteit studeren met een VWO diploma op zak. Ik zie mezelf niet als een rolmodel voor anderen… Ik raak graag geïnspireerd door anderen, maar vind het natuurlijk ook tof als ik anderen kan inspireren. Qua studie heb ik echt veel stappen moeten maken. In groep 7 kreeg ik een VMBO-basis-kader-advies, dat viel zwaar, want ik had toen al bedacht dat ik de advocatuur in wilde. Ik ben hard gaan studeren en ben naar de havo gegaan. Na de Havo ben ik VWO gaan doen. Daarna ben ik naar de universiteit gegaan. Het studeren gaat mij prima af. Wat ik hieruit geleerd heb, is dat je niet alles hoeft te accepteren wat je verteld wordt. Anderen kunnen je geen grenzen opleggen, dat kan je alleen zelf.”

door: Thiëmo Heilbron