Richard

Initiatief

Over Princess

De basis
“In mijn vorming is mijn familie erg belangrijk voor me geweest. Vooral mijn moeder en vader. Wat ik van hen heb meegekregen is het besef dat je niet moet afwachten, maar zelf achter je dromen aan moet gaan en elke kans moet pakken.

Dat heeft ook te maken met de plek waar ik ben geboren: de Dominicaanse Republiek. Het is een interessant land met prachtige natuur en veel armoede, waardoor overleven voor veel mensen lastig is. Veel mensen zien Europa of de Verenigde Staten als ticket naar een beter leven. Ik kreeg dat ticket van mijn ouders.

Niet vergeten waar je vandaan komt
Ik ben altijd met het land verbonden gebleven. Ik heb kansen gehad, maar ik zie dat het voor de mensen daar juist moeilijk is om met kleine stapjes vooruit te komen. Dit motiveert mij dan weer om mensen daar iets terug te geven op een manier die de zelfstandigheid bevordert, zoals de fietsen die we vanuit Stichting Kroy die kant op hebben gestuurd waardoor kinderen die ver weg wonen nu ook naar school kunnen. Net als de zonnepanelen op de daken van scholen, waardoor er constant elektriciteit is. Mijn droom is een goed lopende stichting, die waarmaakt wat ze belooft en geeft aan de maatschappij, zowel in de Dominicaanse Republiek als in Nederland.


In Nederland kan een andere achtergrond een voordeel zijn, maar ook een nadeel.”

Een nieuw thuis vinden
In Nederland kan een andere achtergrond een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Aan de ene kant wijk je af van de norm ‘wit en autochtoon’ en geldt ‘onbekend maakt onbemind’. Aan de andere kant voeg je iets extra’s toe, juist een ander perspectief. Hiermee bedoel ik niet dat iemand die niet binnen de norm past, niet een ander perspectief kan bieden, maar in de praktijk blijkt helaas het omgekeerde vaker waar. Ik heb bij mezelf gemerkt dat ik vanwege mijn internationale blikveld ideeën van over de hele wereld hier heb kunnen toepassen.

Ik lag in Nederland niet goed in de arbeidsmarkt en kon geen baan vinden. Ik schakelde snel door en ging in het buitenland werken. Voor mij was dat niet zo erg, omdat ik toch al in het buitenland geboren ben, maar ik kan me voorstellen dat het voor een Nederlander met migrantenachtergrond lastiger kan zijn.

Meer impact, minder geld
Ik ging naar Londen en werkte als fulltime consultant. Op zich was het leuk en leerzaam, maar uiteindelijk begon mijn drang naar maatschappelijke impact toch wel te kriebelen. Ik dacht na over waarde creëren op sociaal en milieu vlak, maar dan met een economisch rendabel verhaal erachter, zowel voor de activiteiten als voor mezelf. Het ondernemen zit écht in me. Zelfs al zou je me offline op een klein eiland neerzetten, kom ik vast nog wel iets tegen waarvan ik denk, ‘Goh, zouden we dat niet zus of zo beter aan kunnen pakken?’
De druk van het ondernemen zorgt dat je scherp en kritisch blijft. Als consultant zat ik er warmpjes bij, maar had ik minder tijd voor wat ik wilde doen. Dat is nu omgekeerd: meer impact, minder geld.


Als consultant zat ik er warmpjes bij, maar had ik minder tijd voor wat ik wilde doen.”

Dat geeft een burger moed
Ik haal veel inspiratie uit mijn omgeving. Bijvoorbeeld de vrijwilligers waar ik mee werk in de Pop-Up store. Sommigen deden niet per sé iets speciaals met hun leven, en hingen bij wijze van spreken de hele dag voor de tv. Als je ze nu in actie ziet met hun enthousiasme en hun impact in de wijk, en zelfs banen aangeboden krijgen! Ik heb daar veel waardering en respect voor.

Verder vind ik het leuk om mensen te spreken die net als ik bezig zijn met duurzaamheid. Dat gevoel wordt nog sterker als ze ook nog oog hebben voor sociale ongelijkheid. Mensen die afwijken van de norm. Die tegen de stroom inzwemmen, maar vanuit goede bedoeling werken aan een mooiere wereld. Dat geeft de burger moed.

Vroeg beginnen
Wat ik de jonge generatie in Nederland wil meegeven is dat ze niet alles wat de oudere generatie hen meegeeft voor waar moeten aannemen, maar vooral zelf op onderzoek uit moeten gaan. Als je goed om je heen kijkt en ziet hoe afhankelijk wij zijn van onze natuurlijke omgeving, dan komt de bewustwording vanzelf. Dat kan al vanaf jongs af aan. Kinderen begrijpen meer dan je denkt. Zo lang onze generatie het hen maar spelenderwijs leert.
grosenanderungimag0151

door: Thiëmo Heilbron