Selma

Initiatief
 Over Selma

selma1
“Ik ben half Algerijns, half Nederlands, ben geboren in Nederland maar heb de eerste twee jaar in Algerije gewoond. Toen zijn mijn ouders en ik verhuisd naar Bilthoven. Mijn ouders hebben altijd Frans gesproken thuis en we gingen elk jaar op vakantie naar familie in Algerije. Ik denk dat het heel leuk is, je leert andere perspectieven en dingen op een andere manier benaderen, dat leer je van jongs af aan.”

“Op de middelbare school was ik veel bezig met debatteren. Ik heb zelfs meegedaan aan debatwedstrijden. Over actualiteiten praten, daar is ook mijn politieke interesse en mijn lidmaatschap bij de D66 uit voortgekomen. Ik had altijd wel het idee dat je de samenleving zelf maakt. Je kunt haar ook veranderen en impact maken volgens mij. Ik was al vroeg actief en politiek geëngageerd en hield van koken, maar tijdens mijn studie ben ik niet bewust bezig geweest met duurzaamheid. Dat is pas echt gekomen toen ik in 2013 meedeed aan de YFM-academy, waar je zoveel leert over eten, de voedselketen en het systeem. Als je werkt voor een retailer zoals Ahold, sta je best ver af van waar het eten wordt gemaakt. Door zelf een koe te melken bijvoorbeeld, krijg je veel meer waardering voor waar eten vandaan komt.”

“Ik had altijd wel het idee dat je de samenleving zelf maakt.”

“Mijn beide ouders hebben altijd full-time gewerkt. Als ik thuis kwam uit school ging ik met wat ik kon vinden in huis aan de slag in de keuken. Zo ben ik heel vroeg begonnen met koken. Mijn vader kon superlekker koken en had dit van huis uit geleerd. Het gaat om samen zijn, de rijkheid van eten en er met elkaar van genieten, dat vind ik heel erg leuk. In Nederland eet men meer praktisch gehaast.”

“Ik heb in Utrecht University College gedaan, heel leuk omdat het internationaal is en je studeert allerlei vakken door elkaar heen. Mijn major was Politicologie en daar ben ik op afgestudeerd. Ik wilde niet de politiek in, maar juist kritischer zijn, dus dacht ik erover om de journalistiek in te gaan. Maar dat was uiteindelijk ook niets iets voor mij, want dan zit je veel onderzoek te doen en te schrijven en kun je niet tegelijkertijd ook opiniemaker zijn. Dus heb ik uiteindelijk gekozen om de praktische master International Management te gaan doen. Ik verkoos het bedrijfsleven boven de politiek. Toen ik bij Ahold terecht kwam waren er veel mogelijkheden. En dan ga je binnen zo’n bedrijf niet meteen de harde commerciekant op maar juist meer de kant op van duurzaamheid. Als je het vergelijkt met andere retailers wordt bij Ahold het meest met dit onderwerp gedaan. Ik denk dat het heel moeilijk is om als bedrijf in het spanningsveld van prijs te opereren. Vaak is duurzaam zijn ook duurder, omdat je het op een andere manier moet produceren en in het begin vaak nog op kleinere schaal. Je wilt producten niet te duur maken want dan zijn ze niet meer toegankelijk voor iedereen. En je wilt gewoon goed doen. De wereld van morgen beter maken dan die van nu. Dat is heel moeilijk maar ik denk dat ze dat bij Ahold goed oppakken.”

“Sinds kort ben ik voorzitter van de Global Shapers in Amsterdam, een netwerk dat verbonden is aan het World Economic Forum (WEF). Wat ik daar leuk aan vind is dat het internationaal is. Ik ben in augustus naar Geneve geweest waar meer dan 240 nationaliteiten aanwezig waren. Dat zijn mensen uit bijna alle landen van de wereld die daar vertegenwoordigd zijn. Het WEF houdt zich bezig met het verbeteren van communities en met de staat van de wereld eigenlijk. Eens per jaar komt het WEF samen in Davos om met wereldleiders en CEO’s van grote bedrijven te praten over hoe we de wereld duurzamer kunnen maken. In Amsterdam is doen wij aan verschillende projecten rondom duurzaamheid.”

“Met Frans als extra taal en de achtergrond van mijn ouders had ik wel een voorsprong. Je krijgt meer mee vanuit huis en leert dat de wereld groter is dan alleen Nederland. Mijn ouders zijn allebei psycholoog. Mijn vader is helaas overleden. Beide ouders waren bezig met interculturalisatie en migranten zorg in Nederland. Ze spreken beide Arabisch en kunnen makkelijk contact maken.”

“Wat ik interessant vind aan mijn uitspraak ‘ik ben half Nederlands, half Algerijns’ is dat ik me eigenlijk helemaal Nederlands en helemaal Algerijns voel. Er zit toch een negatieve connotatie aan die uitspraak. Ik heb vaak meegemaakt dat mensen nieuwsgierig waren naar mij vanwege mijn naam. Ze denken meestal Turks. Mensen zijn heel nieuwsgierig. Ook mensen die helemaal oké zijn met diversiteit willen toch weten waar je vandaan komt. Ik heb dat zelf ook wel.”

door: Kyra van Hoof