Talitha

Initiatief
Over Ebru

“Ik ben in Delft geboren en in Pijnacker opgegroeid. Als kind heb ik veel gereisd. Naar mijn familie in Peru, maar ook naar veel andere plekken. Mijn ouders lieten me niet alleen de mooie kant zien van de wereld, maar ook armoede en narigheid: een realistisch beeld van de wereld. Ik kreeg een brede interesse in de wereld en wilde iets tegen onrechtvaardigheid doen, echt impact hebben. De basis voor mijn interesse in duurzaamheid.”

“Het is opvallend dat kinderen graag voor de natuur en elkaar te zorgen, maar dat lijkt op gegeven moment weg te gaan.”

“’Het enige minpunt aan jou is jouw duurzaamheidsonzin’, zei een ex-vriendje ooit tegen mij, haha. Ik ging vaak de discussie aan, want de reacties uit mijn omgeving waren niet altijd positief. Maar inmiddels hebben mijn vrienden en familie respect voor me; ze zien dat ik klanten heb, gave mensen ontmoet en een inkomen hieruit haal. Voor mij is duurzaamheid wie ik ben; het is vanzelfsprekend. Ik vind het opvallend dat het voor kinderen heel logisch is om voor de natuur en elkaar te zorgen – duurzaamheid in de dop, maar dat dat op gegeven moment weg lijkt te gaan.”

“In de duurzaamheidswereld moet je wel ondernemend zijn en opkomen voor je belangen. Die zakelijke kant, die ik vooral van mijn vader heb, is belangrijk. Maar je moet hartelijkheid in ondernemen ook niet onderschatten. Dat heb ik vooral van mijn moeder. Zij komt uit Peru en daar is de gastvrijheid groot. Ik vind het typisch Peruaans om onaangekondigd langs te komen en niet meer weg te gaan. En typisch Nederlands vind ik dat als je bijvoorbeeld hoort ‘je had gister 5 euro minder betaald, kan je dat nog even terug storten?’ Als ik dat aan iemand zou vragen, dan krijg ik echt een klap van mijn moeder, haha! “Eén rolmodel is sowieso mijn moeder, maar ook voor mijn oma heb ik veel respect. Het zijn hele sterke vrouwen, vrolijk en warm. Ondanks dat ze beiden veel hebben meegemaakt en dierbaren hebben verloren, staan ze positief in het leven en gaan niet bij de pakken neerzitten.”

“Succes is relatief. Het ligt er ook aan uit wat voor situatie je komt.”

“Zelf leer ik ook mijn krachten kennen. Vroeger werd ik soms nog een bepaald type gezien, giechelig, te laat binnenkomend met een cappuccino. Mannen nemen je dan niet serieus en vrouwen krijgen een hekel aan je. Ik heb me daarom wel aangepast, zowel in mijn kleding als in mijn gedrag. Als ik bijvoorbeeld een gesprek over sponsoring voer draag ik een nette pantalon en een blouse en doe ik mijn haar vast en kom zeker niet te laat. Mensen waarderen mij op inhoud, dat voelt goed. Ik zie successen in mijn ontwikkeling, maar ik vind succesvol zijn heel relatief. Het ligt er ook aan in wat voor situatie je opgegroeid bent. Voor sommigen is succesvol zijn als ze hun leven op orde hebben. Ik ben opgegroeid in een warm nest, zonder problemen. Dus ik hoop dat ik jonge meiden kan inspireren succesvol te zijn op hun eigen manier. Door brutaal te zijn en door vooral te doen, kan je bereiken wat je wilt.”

door: Thiëmo Heilbron