Marjolein Shiamatey – ReGen Villages

Je komt niet vaak iemand tegen die op zoveel verschillende vlakken bezig is een positieve indruk te maken op de wereld. Toch flikt Marjolein Shiamatey (26) het. Zo heeft ze verschillende duurzaam gerichte start-ups als Quepper.com, OphiePower en werkt ze bij ReGen Villages Netherlands* en Google. Eén ding is zeker, zij is iemand die impact wil en zal maken!

“Richten op een groter doel dan mijzelf”

Ondanks dat ze in San Francisco was omdat ze een baan aangeboden kreeg bij Google, had ze nog net tijd voor een skype interview. Stomverbaasd vroeg ik meteen: “Bij Google werken? Naast je start-ups en het werk bij ReGen Villages? Marjolein hoe ga je dit doen en waar haal je die drive vandaan!?” Met een kleine grinnik vertelde ze haar verhaal: “Ik heb een drive om impact te maken. Ook heeft het vooral te maken met de uitdagingen, het stappen in het diepe en het richten op een doel dat groter is dan mijzelf. Tijdens mijn studie SBI: Science, Business & Innovation – VU University aan de Vrije Universiteit Amsterdam heb ik mijn eerste start-up opgericht. Daarna was het een natuurlijke overgang naar meer ondernemen. En vooral in de duurzame energiesector omdat het gewoon een gigantische business case is vol met uitdagingen”.

Je bent wie je kent!

Meteen vroeg ik haar verder hoe het zit met al die start-ups. Vol passie zegt ze: “Het heeft veel te maken met het opbouwen van een netwerk en daar waarde uithalen. Op deze manier kun je shortcuts maken waardoor mogelijkheden tevoorschijn komen die er anders niet zijn.” Kortom, je bent wie je kent! Door haar netwerk skills kwam ze in aanraking met James Ehrlich (CEO van ReGen Villages) die zelfvoorzienende duurzame woningen bouwt in Almere. “Toeval of niet, want ik woonde zelf ook in Almere.” Een ‘match made in heaven’ was ontstaan en Marjolein werkt nu als Senior Technologist bij dit toffe initiatief (zie filmpje hieronder voor meer informatie).

Senior Technologist klinkt mooi en aardig, maar wat doe je dan? Even moet ze nadenken om dit bondig uit te leggen: “Nou als Technologist ben ik verantwoordelijk voor het vinden van duurzame technologieën die we kunnen integreren”. Zij moet bijvoorbeeld de juiste technieken vinden die helpen om energie op te wekken binnen de Villages. Denk dan aan zonnepanelen of technologieën die afval kunnen omzetten in energie.

ReGen Villages

“Je moet jezelf kennen”

Als onderdeel van haar functie bij ReGen Villages geeft ze ook presentaties over dit initiatief. Ondanks haar prestaties vragen mensen haar vaak: “Werk je hier als stagiair of ben je student?”. Ze legt uit: “In Nederland zijn de meeste mensen in deze industrie rond 40-50 jaar en vooral wit. Als vrouw van kleur en door mijn leeftijd verwachten mensen dat ik een bepaald leven heb. Dat ik nog een student ben of iemand die nog niet genoeg ervaring heeft om de functie te bekleden die ik nu heb. Hierdoor val ik eigenlijk altijd een beetje buiten de boot”. Toch staat dit haar passie niet in de weg. Ze weet namelijk precies welke mensen haar visie delen en met wie ze kan samenwerken. Haar advies is dan ook: “Voordat je de wereld kan veranderen, moet je jezelf kennen. Je moet echt stil staan bij wat je gelukkig maakt”. Op deze manier heeft zij haar passie ontdekt. En heeft ze haar netwerk opgebouwd om gezamenlijk een positieve impact te hebben op de wereld. En ja mensen, dit kan zij niet alleen, dit kunnen wij ook!

Javier Koole

*Marjolein Shiamatey heeft ten tijde van publicatie haar werkzaamheden bij ReGen Villages afgerond.