Noor, Marcella en Melissa -Project CeCe

Duurzaam shoppen, dat moet makkelijker kunnen. Dat hadden Noor Veenhoven (25) en de zussen Marcella (25) en Melissa Wijngaarden (23) in gedachten toen zij in 2016 vanuit hun studentenkamers een project starten om een online verzamelplek voor duurzame mode te creëren. Project CeCe noemden ze het, waar CeCe staat voor Conscious Clothing. Wat begon als een project werd uiteindelijk een onderneming die het voor iedereen een stuk makkelijker maakt om online duurzame kleding te kopen.

We ontmoeten Melissa en Noor in een café, dat door de dames regelmatig gebruikt wordt als kantoor, vlakbij station Amsterdam Amstel. Mede-oprichter Marcella is er niet bij en heeft daarvoor een goed excuus, want naast haar werk voor Project CeCe werkt ze ook nog eens aan haar PhD Astrofysica in Engeland. Diezelfde Marcella blijkt de drijvende kracht achter het ontstaan van Project CeCe te zijn. Na weer de zoveelste moeizame poging om duurzame kleding te kopen, bereikte haar frustratie een hoogtepunt. “Op deze manier eindig ik elke keer in de H&M!” klonk het.

Veel mensen die duurzame kleding willen kopen delen die frustratie, hoe is het jullie gelukt om daar echt iets mee te doen?

“Marcella volgde een minor programmeren en kwam er achter dat ze met deze kennis eigenlijk best zelf een online platform kon bouwen. Wij vonden dat super gaaf, en wilden haar daar graag bij helpen. We zijn begonnen met een houding van: “We zien wel waar het schip strandt”. Daarom noemden we het ook Project CeCe, maar het schip is drie jaar later nog steeds niet gestrand. Sterker nog het gaat alleen maar harder!”

Jullie zijn wel echt outsiders in de modewereld, en daarnaast ook nog drie hartstikke jonge vrouwen. Maakte dat het lastig om je plek te vinden?

”De duurzame modewereld is eigenlijk een heel toegankelijke wereld. Maar het ging natuurlijk allemaal niet vanzelf en we hebben veel mensen echt moeten overtuigen van de toegevoegde waarde van Project CeCe. Daarbij hielp het heel erg dat we het probleem zelf ook ervaarden. Er waren bijvoorbeeld mensen die zeiden: “Wat jullie hebben dat bestaat al.” Dan verwezen ze naar Rank a Brand, wat een heel andere opzet heeft. Juist onze eigen ervaring hielp ons dan om hen te overtuigen dat ons product wél anders was en iets toevoegde.

”Duurzaam wordt ook vaak gezien als duur. Zeker in kringen waar mensen wat minder te besteden hebben. Jullie studeren zelf nog, dus zien dat vast in jullie omgeving ook vaak. Hoe gaan jullie daarmee om?“

Een kledingstuk wordt gemiddeld 7x gedragen, dat is echt heel weinig. Terwijl we een enorm afvalprobleem hebben. Je ziet dus dat mensen te veel kleding kopen, die ze ook nog eens snel weggooien. Het idee achter duurzame mode is dat je investeert in kwaliteit. De spullen die je koopt via onze site gaan over het algemeen veel langer mee dan het gemiddelde Primark of Zara T-shirt. Doordat mensen het zien als een investering zijn ze er vaak ook zuiniger op en denken ze beter na over wat ze kopen. Er zitten ook vaak mooie verhalen aan duurzaam geproduceerde kleding. Stel je komt thuis met een nieuw jack en kunt vertellen dat het gemaakt is van gerecyclede banden, dat is toch supergaaf!”

Project CeCe verzamelt duurzame mode op één online platform: happy shopping!

De passie voor duurzaamheid is geleidelijk ontstaan, maar wordt inmiddels door Noor omschreven als “een virus waar je niet meer vanaf komt”. En als de dames een probleem zien, dan wordt er gezocht naar een oplossing. Zo nam Melissa plaats in de studentenraad, omdat ze vond dat er te weinig nadruk werd gelegd op de tekortkomingen van de economische modellen die haar docenten haar voorschotelden. Noor en Marcella organiseerden een milieu symposium nadat ze geïnspireerd waren geraakt door een toespraak van Jan Terlouw. Het lijkt er dan ook op dat we in de toekomst nog veel meer van dit trio gaan horen!

Tot slot, met de Fawaka Ondernemersschool zien wij heel veel jonge modetalenten tijdens ons duurzame mode programma. Kunnen we die naar jullie doorverwijzen?

“Zeker weten! Hoe meer mooie kleren op ons platform hoe beter.”

*Ben je benieuwd geworden, of toevallig nog op zoek naar een mooi duurzaam kledingstuk? Neem dan snel een kijkje op de website van Project CeCe.

Door Stephen Verheul