Yagmur

Initiatief

Yagmur AGreenStory 960640“Mijn ouders waren belangrijk voor mijn vorming. Ik heb een Turkse vader, die als enige in de familie naar Nederland is gekomen om te studeren, en een Franse moeder, die op haar 7e naar Nederland kwam met de familie. Ze komen uit verschillende culturen en religies, maar hebben met elkaar gemeen dat ze beiden erg open staan voor nieuwe dingen en ideeën.”
“Ik kon thuis goed met hen praten over van alles. Ook toen ik op school leerde over welke problemen er in de wereld zijn. Elke keer kwam ik weer met hele verhalen thuis. Ik vond het allemaal zo erg.”


Duurzaamheid is iets wat je met context van en met anderen doet, het ligt nooit helemaal bij jezelf.”“Heel belangrijk voor mijn duurzame doen was de realisatie hoe bijzonder het is dat er leven op aarde is ontstaan. Zoveel toevallige factoren die uiteindelijk tot zulke complexe ecosystemen hebben geleid. Ik heb veel respect voor het fenomeen leven, bij mensen, bij dieren…”

“Maar natuurlijk is het afhankelijk geweest van allerlei factoren. Het klinkt misschien gek, maar ik denk omdat ik vroeger veel ben voorgelezen ik me heb leren in te leven in mensen hun situatie. Dat leidt tot meer begrip voor anderen en hun perspectief op dingen. Je inleven in de situatie van een ander, dat is ook een belangrijk onderdeel van duurzaamheid.”

yagmur and costumers at aGreenStory trade fair stand (Small)“Duurzaamheid is iets wat je in de context van en met anderen doet, het ligt nooit helemaal bij jezelf. We hebben zelf bijvoorbeeld de gecompliceerde economische structuren geschapen. Die zijn dus niet vanzelfsprekend. We kunnen die veranderen en samen een manier zoeken waarbij we elkaar respecteren en aanvullen. Er is niet één enkele weg.”

“Bijvoorbeeld Muhammad Yunus, die in Bangladesh de Grameen Bank heeft opgezet, doet dingen anders dan anderen. Die bank groeit supersnel. Waarom? Omdat ze microkredieten verstrekken voor mensen in kleine dorpjes, die samen hun leven willen verbeteren. Je sluit de lening met een klein groepje af en iedereen stimuleert elkaar om zich tezamen op te trekken. Dat is échte empowerment: mensen zich powerful genoeg laten voelen om het heft in eigen hand te nemen. We moeten samen dingen opbouwen.”


In Nederland zijn ook nog stappen te maken, bijvoorbeeld rondom gelijkheid zijn nog grote issues.”“En hoewel we het goed doen, zijn in Nederland ook nog stappen te maken. Soms blijken dingen toch voor een beperkte groep weggelegd. Sommige dingen zijn nog niet geheel gebruikelijk, bijvoorbeeld als een vrouw een positie heeft die traditioneel alleen mannen hebben. Ik vind dat altijd heel tof, het laat kracht zien. Maar ook een Turks familielid van me, die vertelde dat hij beter de naam van zijn Hollandse compagnon onder zakelijke brieven kon zetten, omdat dat herkenbaarder bleek en meer gezag uitstraalde. Rondom iedereen een eerlijke kans geven zijn nog issues in Nederland.”

“Wat ik de jongeren in Nederland wil meegeven is dat met een ondernemende instelling niets onmogelijk is, maar begin vooral ergens! En praat met zoveel mogelijk mensen over je ideeën. Vraag vooral hulp, deel je visie. Dat hoort zo, en bovendien is het veel leuker om samen je idee concreet en realistisch te maken. Je zult mensen vinden die je visie delen. Support kan ook komen vanuit onverwachte plekken.”

Duurzame kantoorartikelen en easy on the eyes? Dat kan! Check snel AGreenStory

door: Thiëmo Heilbron